Előző
Következő
új cikk

Külföld

Még a héten bemutatkozik az új spanyol kormány

nepszava.hu|2018. jún 4. 17:43
[A+ A-]

Pedro Sánchez, az új spanyol miniszterelnök (balra). Fotó: GABRIEL BOUYS / AFP

A hét közepén ismerteti kormányának összetételét Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök - mondta José Luis Ábalos, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) szervezeti titkára egy hétfői interjúban, melyről az MTI számol be.

Tájékoztatása szerint az új kormányban nem kapnak tárcát más pártok tagjai csak szocialista politikusok, vagy olyan független személyek, akik valamilyen módon kötődnek a PSOE-hez.

Bejelentette, hogy ismét külön tárcát kap az esélyegyenlőség területe, amely eddig az egészségügyi és szociális minisztérium alá tartozott. Emellett létrehozzák a gyermekszegénység elleni főbiztosságot is, amely közvetlenül a miniszterelnökség alá fog tartozni.

Az új kormány létrehozásakor a paritásos elvet kívánják érvényesíteni, azaz a nemek arányának egyenlőségét.

Pedro Sánchezt pénteken választotta meg miniszterelnökké a spanyol parlament azzal, hogy elfogadta a szocialista párt bizalmatlansági indítványát, és megvonta a bizalmat Mariano Rajoy konzervatív kormányfőtől. A PSOE azért kezdeményezte a kormányfő leváltását, mert a bíróság a múlt héten első fokon ítéletet hirdetett az egyik legszövevényesebb spanyol korrupciós botrányban, a 2009-ben kirobbant úgynevezett Gürtel-ügyben, és megállapította, hogy a korrupciós hálózatból hasznot húzott a kormányzó konzervatív Néppárt (PP) is. A PP fellebbezett a döntés ellen, amely 245 ezer euró (77,9 millió forint) pénzbüntetés szabott ki rá.

Pedro Sánchez Európa-barát kormány megalakítását ígérte az intézményi, gazdasági, társadalmi és területi stabilitás biztosításának céljával. A szocialista pártnak 84 mandátuma van a 350 fős törvényhozásban, vagyis jelentős kisebbségben vannak - ez még okozhat számukra nehézséget.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!