Előző
Következő
új cikk

Külföld

Mueller újra támadásba lendül

Népszava|2018. jún 6. 05:33
[A+ A-]

FOTÓ: AFP/BRENDAN SMIALOWSKI

Ismét támadásba lendült Robert Mueller különleges ügyész, aki a 2016-os kampányba való orosz beavatkozási kísérletek, illetve a Trump-kampánycsapat és Oroszország között feltételezett összejátszás szálait hivatott kibogozni. Ezúttal a célpont Donald Trump volt elnökválasztási kampányigazgatója. Mueller azt kérte az illetékes bírótól, hogy vonja vissza az általa már korábban összeesküvéssel, pénzmosással és adócsalással megvádolt Paul Manafort szabad lábra helyezését szeptember 17-re kitűzött tárgyalása előtt. Manafort a tavaly októberi vádemelés óta van házi őrizetben.

Kérelmét arra alapozta Mueller, hogy időközben kitudódott: a volt kampányigazgató potenciális tanúkat próbált befolyásolni. Egy FBI-ügynök beszámolója szerint Manafort megkísérelt telefonhívással, SMS-sel és titkosított üzenetküldő szolgáltatásokkal kapcsolatba lépni az úgynevezett Hapsburg-csoport nevű, Viktor Janukovics bukott ukrán elnök kormánya érdekében lobbizó csoport két tagjával, még februárban. A kapcsolatfelvételi kísérlet célja tanúvallomásuk befolyásolása és bizonyítékok elrejtése volt.

Manafort korábban több republikánus elnökjelölt kampánycsapatában dolgozott, 2016 márciusában csatlakozott Donald Trumpéhoz, májusban pedig kampányfőnöknek nevezték ki. Ugyanazon év augusztusában, miután kiderült, hogy Janukovics pártjának is dolgozott, illetve a korábbi ukrán vezetés érdekében lobbizott Washingtonban, Trump lemondatta.

Az elnök tagadja, hogy összejátszott volna Moszkvával a elnökválasztási kampányban, a Mueller vezette vizsgálatot pedig politikai boszorkányüldözésnek minősíti. Időnként fel-felröppen az a híresztelés, hogy Trump meneszteni kívánná az igazságügyi tárca

által kinevezett Muellert. Ez a felvetés azonban rendre elhal, főleg azon érvelés jegyében, hogy egy ilyen, a jog betűje szerint elvben megtehető lépés esetén Donald Trump - az amerikai demokrácia íratlan törvényei értelmében - a saját politikai halálos ítéletét írná alá.

Az elmúlt napokban közben ismét lábra kaptak olyan találgatások, hogy Mueller esetleg kezdeményezheti Donald Trump meghallgatását, illetve ha a különleges ügyésszel, illetve munkatársaival Trump nem hajlandó leülni, akkor nagyesküdtszék elé citálását. Ez utóbbiról azonban a Fehér Ház jogászai azt mondják, erős jogi érveik vannak az ellen, hogy az elnököt bíróság előtti megjelenésre kötelezhessék.

K.J.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!