Előző
Következő
új cikk

Külföld

Megfigyelések minden szinten

Népszava|2018. jún 6. 05:40
[A+ A-]

FOTÓ: AFP/LOTTA HARDELIN/DAGENS NYHETER

A Facebook-botrány, az USA Nemzetbiztonsági Hivatalának botránya mind azt bizonyítják, az internethasználók, a telefonálók adatai nincsenek biztonságban. Edward Snowden öt éve szivárogtatta ki erről szerzett információit.

Az amerikai számítógépes szakember, volt CIA alkalmazott most szökevény, hazájában körözik, jelenleg Oroszországban él. A Snowden botrányt 2013. június 6-i cikkében robbantotta ki a The Guardian. Megírták: az NSA, az USA Nemzetbiztonsági Hivatala a Verizon telefoncég ügyfelei millióinak hívási adatait gyűjti egy szigorúan titkos bírósági rendelet alapján. A lap által megszerzett dokumentum szerint a Verizon napi rendszerességgel, folyamatosan köteles a hálózatában történt összes bel-, és külföldi telefonhívásról tájékoztatást adni az NSA-nak. Milliókról gyűjtöttek így információkat anélkül, hogy gyanúsítottak lettek volna bármilyen ügyben.

Az évforduló alkalmával a brit országos napilapnak telefonon adott interjújában Snowden elmondta, nem bán semmit sem, elégedett azzal, hogy közzétéve a tömeges adatgyűjtésekről szerzett információit, megrázta a kormányokat, a titkosszolgálatokat és a nagy internetszolgáltatókat. „A legnagyobb változás az, hogy az emberek már tudnak a dolgokról. Még mindig nincs hatalmukban, hogy megállítsák, de próbálkoznak vele. A visszavágás még csak most kezdődik, a kormányok és a vállalatok régóta benne vannak a játékban, de mi még csak most kezdtük" - nyilatkozta Snowden.

Az USA és az Egyesült Királyság kormányai a kiszivárogtatása alapján, bírósági tárgyalások után új megfigyelési törvényeket kellett hozzanak, a fejlesztéseket hamarabb és gyorsabban meg kellett tenniük a tervezettnél, nehezebbé téve a tömeges telefonos adatgyűjtés. Az internetszolgáltatók a felhasználók reakcióit figyelembe véve kénytelenek voltak titkosítani a magánszférára vonatkozó adatokat. Sokan azonban azt mondják, semmi sem változott 2013 óta, ugyanúgy folyik a tömeges információhalászat.

A számítógépes szakember kiszivárogtatásai az Egyesült Királyság egyik titkosszolgálata (GCHQ) által gyűjtött adatokat is érintették. „Amit Snowden tett, törvénytelen volt, és veszélyeztette biztonsági tevékenységünket. Valódi és szükségtelen károkat okozott, az Egyesült Királyságnak és szövetségeseinek is. Ezért felelnie kell” – mondta a lapnak Jeremy Fleming, a szervezet igazgatója. Bár Snowden titkosszolgálatai dokumentumok mintegy 1 százalékát tette csak közzé, de a szervezeteknek élniük kellett a feltételezéssel, hogy bármihez, amihez valaha hozzáférhetett, veszélyeztetetté vált és ezért azokat meg kellett semmisíteni.

Apple-stop az adatgyűjtésre
Craig Federighi, az Apple szoftverfejlesztésért felelős alelnöke bejelentette: harcot indítanak a Facebook adatgyűjtése ellen. Eszerint legújabb böngészőjük alapból blokkolni fogja a Facebook mindenhova beépülő moduljait - mint például a minden weboldalon felbukkanó lájk- és kommentdobozok - abban, hogy minden létező információt begyűjtsenek a felhasználókról – írja a 444.hu. Az Apple saját böngészője, a Safari legújabb változatában csak akkor hagyja a Facebookot adatokat gyűjteni, ha a felhasználó erre határozottan engedélyt ad. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a böngésző a weboldalaktól függetlenül figyelmeztetést fog feldobni arról, hogy az oldalon futó Facebook-modulok adatokat próbálnak gyűjteni a felhasználóról.
Az Apple újítását a kiberbiztonsági körök már áttörésként ünneplik. Az Apple most vállalta azt a kockázatot, amit az állandóan felugró figyelmeztető ablakok okozta felhasználói frusztráció jelent. Abban bízhatnak, hogy a weboldalak idővel maguk fogják korlátozni a felhasználókat követő adatgyűjtést, minthogy állandóan beleegyezést kérjenek az olvasóiktól.

Varga Péter

Lájkoljon minket a Facebook-on is!