Előző
Következő
új cikk

Külföld

Penka tehén végzete - Határsértés miatt lőtték le

nepszava.hu|2018. jún 6. 13:09
[A+ A-]

Illusztráció/Shutterstock

"Ha egy haszonállat elhagyja az EU területét, akkor azt újra nem lehet behozni az Unióba" - a bolgár hatóságok ezzel indokolták, hogy miért talált süket fülekre Penka gazdájának könyörgése: ne lőjék már le a teljesen egészséges, ráadásul vemhes jószágát. 

Az ügy azzal kezdődött - tudósít az Euronews - , hogy a bolgár-szerb határon fekvő Kopilovtsi faluban élő, hat hónapos vemhes tehén véletlenül átsétált a szerb oldalra. A jószág az oltomatsi határátkelőhelynél, az ellenőrzőpontnál ment át a határon, egyetlen rendőr, vagy vámos sem állította meg. Bemehetett Szerbiába, keresztül a határon anélkül, hogy bárki megállította volna – mondta Ivan Haralampiev, az állat gazdája. Penkát egy szerb gazda találta meg, ő a tehénen lévő jelzés alapján azonosította az állatot, és visszavitte Bulgáriába az eredeti gazdához, akinek öröme azonban nem tarthatott sokáig .

A vemhes tehén ugyanis hiába kapott szerb állatorvosi igazolást arról, hogy tökéletes egészségi állapotban van, a bolgár hatóságok - a fent említett verdiktre hivatkozva - mégis úgy döntöttek, hogy kivégzik Penkát. 

Lájkoljon minket a Facebook-on is!