Előző
Következő
új cikk

Külföld

Haladás és populizmus csatája Ontarióban

Népszava|2018. jún 7. 05:34
[A+ A-]

Andrea Horwath Fotó: AFP

Az Andrea Horwath vezette Új Demokrata Párt (NDP) és Doug Ford Konzervatív Pártja fej fej mellett állt a mai Ontario tartományi választás előtti utolsó mérések szerint.

Kanada legnépesebb tartományában sokáig a konzervatívokat várták befutónak, de az utóbbi hetekben nagyon feljött az NDP, így most a verseny teljesen kétesélyes. Az bizonyosnak látszik – írja a londoni Guardian –, hogy a szavazók nagy többsége gyökeres változásokat akar, mert Ontarióban is tapasztalható az egyenlőtlenségek növekedése, a jövedelmek stagnálása, a gazdasági bizonytalanság.

A Guardian az NDP-t a középtől balra álló tömörülésként jellemzi, amely úgymond progresszív alternatívát kíván felmutatni a konzervatívokkal szemben, akiknek a vezetőjét, Doug Fordot Donald Trumpra emlékeztető jobboldali populista allűrök jellemzik, így például adódtak muszlimellenes megnyilvánulásai.

A szembenállás képlete bizonyos értelemben klasszikusnak mondható. Andrea Horwath pártja növelni akarja a kormányzati kiadásokat, és azok forrását a vállalatok, illetve a gazdagok erőteljesebb megadóztatásával kívánja előteremteni. A pénzből az ígéretek szerint kiterjesztené az egészségügyi ellátást, egyebek közt úgy is, hogy támogatottá váljon a fogászati ellátás, valamint a gyógyszervásárlás. Enyhíteni tervezi a gyermekellátás anyagi terheit, valamint ingyenes egyetemi képzést szeretne nyújtani a rászorulóknak.

Ford konzervatívjai ezzel szemben a magas adók és a nagy kormányzati apparátus ellen kelnek ki. A benzin árának a csökkentését ígérik, és – ami esetükben kilóg a logikai sorból – ők is növelni akarják az egészségügyi ellátásra fordítandó összeget.

Kounalakis politikai pályára lép
Eleni Kounalakis, aki Barack Obama elnöksége idején az Egyesült Államok budapesti nagykövete volt, sikerrel vette az első akadályt az önálló politikai karrier útján: a kedden megtartott előválasztáson a szavazatok 22,9 százalékával 11 induló közül az első helyen végzett a kaliforniai alkormányzói tisztségre való jelöltségért zajló küzdelemben. Az alkormányzói választást november 6-ikán rendezik, Kounalakis ellenfele az előválasztáson 20,4 százalékkal második helyen végzett, szintén demokrata párti Ed Hernandez lesz.

K.J.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!