Előző
Következő
új cikk

Külföld

"Ez tragédia" - Ismét kormányfő lett Andrej Babis

nepszava.hu|2018. jún 6. 14:31
[A+ A-]

Babis kinevezése ellen tüntetnek Prgágában. Fotó: Michal Cizek / AFP

Több ezren tüntettek az ellen, hogy Milos Zeman cseh államfő szerdán ismét kormányfővé nevezte ki Andrej Babist. Az ellenzék tragédiának nevezi mindezt. A tavaly októberi választáson győztes ANO mozgalom elnöke már másodszor kapja a pozíciót - első kormánya alig pár hónap után megbukott, mivel nem tudta megszerezni a parlament bizalmát.

Milos Zeman közölte: megadja Babisnak a megfelelő, szükséges időt, hogy előterjessze a kormány tagjainak névsorát - írja az MTI. Andrej Babis azt mondta, nem fogja húzni az időt, és sietni fog a kormányalakítással. Mindkét politikus kifejezte reményét, hogy a tervezett új koalíciós kormány bizalmat kap majd a parlamentben. Babis első, kisebbségi kormánya januárban éppen azért bukott meg, mert nem kapta meg a parlament bizalmát. A miniszterelnök és kormánya azóta ügyvezetőként irányítja az ország ügyeit.

A kormányalakítási tárgyalások eddigi eredménye szerint az új kormányt az ANO és a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) koalíciója alkotná, amelyet Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) valamilyen módon kívülről támogatna vagy megtűrne.

Eközben több ezren tüntettek Prágában és Csehország nagyobb városaiban Babis kinevezése ellen - írja az Euronews. A tüntetéseket a Millió pillanat a demokráciáért nevű csoport szervezte - a civilek azt akarják elérni, hogy Babis és támogatói távozzanak a politikai életből. Szerintük Csehországban veszélybe került a demokrácia.

Az ellenzéki TOP 09 párt elnöke, Jirí Pospísil a prágai megmozduláson úgy fogalmazott, Babis személyében állampárti és kommunista titkosszolgálati múlttal rendelkező személy lenne az új kormányfő, aki ellen büntetőeljárás is folyik uniós támogatásokkal való visszaélés gyanújával. "Ez tragédia" - tette hozzá Pospísil.

A tavaly októberi cseh képviselőházi választást az Andrej Babis vezette ANO mozgalom nyerte meg, ám - többek közt a kormányfő személyét övező tisztázatlan ügyek miatt - azóta is áll a kormányalakítás.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!