Előző
Következő
új cikk

Zöldzóna

Helikopterrel üldözik a szökésben lévő medvét

nepszava.hu|2018. jún 7. 10:35, frissítve: 2018. jún 7. 18:06
[A+ A-]

MTI Fotó: Donka Ferenc

Csütörtökön már a Csongrád megyei Tömörkény határában keresi a napok óta szökésben lévő medvét - számol be az MTI. Nagy valószínűséggel dél felé halad a Tisza vonalában. A Készenléti Rendőrség hőkamerával felszerelt helikopterrel, a természetvédelmi őrök drónnal próbálnak a nyomára akadni. A keresésben vadászok is részt vesznek, de nincs könnyű dolguk: a csütörtöki eső elmosta a nyomokat.

Azt állat még hétfő hajnalban tűnt fel Abonyban, végigballagott a településen, végül pedig a helyi iskola kertjén keresztül távozott. Azóta hiába próbálkoznak elkapni. Másnap Kocséron látták, ahol az állatot egy erdőben őrizték, és azt tervezték, hogy valamikor a hajnali órákban kábítják el altatólövedékkel. Az akció nem sikerült, a medve a kocséri polgármester elmondása szerint Szentkirály érintésével Lakitelekre ment. Szerdán már Tiszaalpárnál látták - sehol sem sikerült utolérni.

Tömörkény, 2018. június 7. Koncz József csongrádi városi rendőrkapitány (b2) a Kiskunsági Nemzeti Park természetvédelmi őrszolgálatának tagjaival egyeztet a Csongrád megyei Tömörkény határában. MTI Fotó: Donka Ferenc

Tömörkény, 2018. június 7. Koncz József csongrádi városi rendőrkapitány (b2) a Kiskunsági Nemzeti Park természetvédelmi őrszolgálatának tagjaival egyeztet a Csongrád megyei Tömörkény határában. MTI Fotó: Donka Ferenc

A Készenléti Rendőrség éjjel hőkamerával felszerelt helikopterrel, a természetvédelmi őrök drónnal is keresik az állatot. A keresésben polgárőrök, a helyi vadásztársaság, és a Kiskunsági Nemzeti Park is részt vesz, de nincs könnyű dolguk: a délelőtti felhőszakadás miatt elvesztették a nyomát, és a sűrű növényzet is nehezíti az észlelést.

A medvét 2-3 évesre becsülik, ivarérettség határán álló fiatal hím. Jámboran viselkedik, az eddigi megfigyelések szerint nem veszélyeztetett sem embert, sem háziállatot. A közelébe menni még így sem javasolt - figyelmeztet a nemzeti park. Mivel fokozottan védett fajhoz tartozik, ezért nem akarják kilőni - közölte a Kiskunsági Nemzeti Park. Szükség esetén csak elkábítanák, majd műholdas jeladót raknának rá, és a Bükki Nemzeti Parkba szállítanák, ahol szabadon engednék.

Forrás: MTI

Forrás: MTI

Lájkoljon minket a Facebook-on is!