Előző
Következő
új cikk

Külföld

Vámuniót hoz létre Koszovó és Albánia, a határellenőrzést is eltörölnék

nepszava.hu|2018. jún 7. 10:57
[A+ A-]

Az albán és a koszovói államfők - Bujar Nishani és Hashim Thaci - egy tavaly novemberi találkozás alkalmával. Fotó: Erkin Keci / ANADOLU AGENCY

Vámuniót hoz létre Koszovó és Albánia, a pristinai parlament szerda késő este pedig jóvá is hagyta az erről szóló megállapodást - számol be róla a koszovói sajtó alapján az MTI. Jóváhagyták a képviselők határellenőrzés megszüntetéséről szóló javaslatot is. A szerb kisebbség ugyanakkor tiltakozik: a lépésben a Nagy-Albánia-eszme megvalósulását látják.

A megállapodás értelmében Koszovó és Albánia azonos vámokat vet ki a más országokból származó azonos termékekre, a két ország között pedig megszűnik a vámkötelezettség. Emellett a képviselők jóváhagyták azt a határozati javaslatot is, amely megszüntetné az ellenőrzést a két ország határán. A javaslattevők emlékeztettek: ez nem a határ megszűnését jelenti, csupán megkönnyítenék az emberek közlekedését a két ország között.

A koszovói szerb kisebbségi képviselőket ezzel nem sikerült megnyugtatni. Szerintük a vámunió elfogadhatatlan, mert előrevetíti a két ország teljes egyesülését, vagyis a korábban sokszor bírált Nagy-Albánia-eszme megvalósulását. Az elképzelés egy országban egyesítené az Albániában, Koszovóban, Macedóniában és Görögországban élő albánokat, és ehhez szeretne csatlakozni a dél-szerbiai Presevo-völgyben élő albán kisebbség is.

Koszovó 2008-ban vált függetlenné Szerbiától, de Belgrád továbbra is a sajátjának tekinti a többségében albánok lakta területet. Zorana Mihajlovic, a szerb kormány alelnöke csütörtökön elítélte a vámunióra vonatkozó elképzeléseket, és kijelentette, a szerb intézmények reagálni fognak a történtekre. Azt azonban nem részletezte, hogy milyen lépésekre lehet számítani.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!