Előző
Következő
új cikk

Külföld

Budapestre jönne Orbánhoz a Putyin-barát amerikai képviselő

nepszava.hu|2018. jún 7. 13:27, frissítve: 2018. jún 7. 14:38
[A+ A-]

Fotó: SHUJI KAJIYAMA / POOL / AFP

Engedélyt kért Dana Rohrabacher republikánus képviselő arra, hogy egy kongresszusi delegáció élén Magyarországra látogasson – derül ki a Buzzfeed beszámolójából. A tudósítás szerint a bizottság tagjai Orbán Viktor miniszterelnökkel is találkoznának.

Mint írják, Rohrabacher – akit Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szimpatizáló politikusként tartanak számon – éveken át védelmezte Orbánt. Az amerikai képviselő irodája nem közölte, hogy végül sor kerül-e az utazásra, a washingtoni magyar nagykövetség viszont a Buzzfeed szerint megerősítette, hogy tudnak a tervről.

Rohrabacher, a képviselőház európai, eurázsiai albizottságának republikánus elnöke 2016. áprilisában már járt Budapesten. Az Index tudósítása szerint a képviselő akkor a Népszabadságnak azt mondta, főleg a migrációról és az ukrán válságról beszélgettek a magyar miniszterelnökkel. Rohrabacher úgy vélte, ha ezt a két problémát nem oldják meg, az fenyegetést jelent gazdaságilag és egyéb területeken is. Az interjú során Rohrabacher kétszer is Ronald Reagenhez hasonlította Orbánt: az amerikai politikus úgy vélte, ugyanaz történik a magyar miniszterelnökkel, mint Reagennel a kormányzása első két évében. „Az első évek voltak a legnehezebbek, de ahogy kezdeték megismerni, rájöttek, hogy nem jobboldali fasiszta, hanem meggondolt és intelligens” – mondta Orbánról.

Az Orbán-kormány számára fontos, hogy szövetségesekre találjon Washingtonban, mivel annak ellenére sem javultak az amerikai-magyar kapcsolatok (illetve nem jött létre a legmagasabb szintű találkozó), hogy a magyar kormányfő elsőként állt ki nyíltan Donald Trump mellett a választási kampányban.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!