Előző
Következő
új cikk

Külföld

Trump provokációja

Népszava|2018. jún 8. 05:32
[A+ A-]

FOTÓ: AFP/ODD ANDERSEN

Fagypontra kerülhet a német-amerikai viszony Richard Grenell nagykövet kijelentései miatt. A berlini sajtóban döbbenettel írnak Trump politikájának vadhajtásairól.

Richard Grenell éppen egy hónapja foglalta el németországi állomáshelyét az Egyesült Államok Berlinbe akkreditált nagyköveteként, ám már ezen rövid idő alatt jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy még hűvösebbé váljon az amerikai adminisztráció és a német kormány viszonya. A berlini és a washingtoni politikai élet egyes képviselői máris visszahívását követelik.

Önmagában már az is sokatmondó, hogy Grenell a szélsőjobboldali Breitbart honlapjának nyilatkozott. Még megdöbbentőbb volt azonban az, amit mondott. Kifejtette, az európai populista és konzervatív pártok megerősítését szorgalmazza. Kivételes dicséretben részesítette a jobboldali radikális Osztrák Szabadságpárttal (ÖVP) együtt kormányzó néppárti vezetőt, Sebastian Kurz osztrák kancellárt. Kifejtette, a „rocksztár Kurz” nagy támogatója.

Ez a kijelentés igen komoly udvariatlanságnak számít Németországban, ahol Angela Merkel kancellár éppen az ilyen európai politikai erők visszaszorításáért lép fel. A Fehér Ház megvédte Grenellt: „A nagyköveteknek jogukban áll, hogy kifejtsék véleményüket” - válaszolta Heather Nauert, az amerikai külügyminisztérium szóvivője arra a kérdésre, hogy a diplomata Donald Trump amerikai elnök véleményét tolmácsolta-e. Hozzátette, a külképviselet-vezetők időnként olyan véleménnyel állnak elő, amelyet „az emberek vagy szeretnek, vagy nem”.

Megnyilatkozása azonban az amerikai demokraták körében is felháborodást keltett. „Ha Grenell nagykövet a továbbiakban nem tekint el a politikai nyilatkozatok közzétételétől, akkor haladéktalanul vissza kell hívni” - közölte a Twitteren Jeanne Shaheen demokrata szenátor. Hozzátette, a diplomatáknak nem az a dolga, hogy beavatkozzanak a helyi politikai életbe.

Ám nemcsak az Egyesült Államokban, Németországban is megdöbbentek Grenell eddigi fellépésén. Martin Schulz, a német szociáldemokraták volt elnöke a dpa hírügynökségnek elmondta, a nagykövet személye „tarthatatlan”, ezért "le kell váltani". Schulz utalt arra, hogy a nagykövet „ahelyett, hogy semleges álláspontot képviselne a vendéglátó országban, egy politikai mozgalom képviselőjeként lép fel”. A Balpárt egyenesen a nagykövet Németországból való kiutasítását követelte.

Klaus Scharioth Németország korábbi washingtoni nagykövete „teljességgel szokatlannak” nevezte Grenell kijelentéseit. Úgy foglalt állást, egy diplomatának nem csak saját hazája érdekeit kell képviselnie, hanem nyomon kell követnie, mi történik az adott országban, s arról jelentést kell készítenie kormányzata számára. Feladata az is, hogy hidakat építsen a két állam között. Átgondolatlannak nevezte, hogy beleszólt a vendéglátó állam belügyeibe.

Jürgen Chrobog egykor szintén német nagykövetként szolgált Washingtonban. A ZDF televízió reggeli műsorában elmondta, Grenell magatartása felelőtlen, s ennyire rosszul még egyetlen amerikai nagykövet sem kezdte diplomáciai szolgálatát Németországban. Kifejtette, súlyosan megsértette azt az alapszabályt, amely szerint egy nagykövet ne szóljon bele a vendéglátó ország belügyeibe. Ezért nehéz időszakot jósolt számára Németországban. Kemény szavakkal illette az amerikai diplomatát Frank Elbe, aki egykor Lengyelországban és Indiában szolgált német nagykövetként. Egy interjúban úgy foglalt állást, hogy Grenell átlépett egy határt. Szerinte az, amit a nagykövet képvisel „nem stílusváltás, hanem hadüzenet”.

Grenell, aki egykor a Fox Newsban kommentálta rendszeresen a világ eseményeit, szerdán a berlini külügyminisztériumban magyarázkodott. Vendéglátói tudtára adták: át kellene gondolnia németországi szerepét, mert ha így folytatja, nem lesz hatékony nagykövet. Ezt Andreas Nick, kereszténydemokrata parlamenti képviselő árulta el a Deutsche Wellének. Grenell mindenesetre igyekezett enyhíteni kijelentéseinek súlyán, azt közölte, nem örült az interjú visszhangjának, ugyanakkor "csodálattal tekint" Németországra.

A német-amerikai viszony amúgy is rendkívül feszült a Trump által bevezetett importvámok, illetve amiatt, mert az amerikai elnök folyvást sérelmezi, hogy Németország jóval többet exportál az Egyesült Államokba, mint amennyit importál. Grenell aligha segíti elő e viszony javítását.

Megdöbbent a német sajtó
A német sajtó döbbenettel szemléli, hogy Trump politikája miatt fagypontra került a két állam viszonya. A Handelsblatt ugyanakkor megállapítja: Berlinnek ügyes sem kell vetnie ezekre a provokációkra, Németország elég erős ahhoz, hogy elviselje "Trump agitátorának" magánakcióit. A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint a nagykövet úgy viselkedik, mint „a Boss”, azaz főnöke, Donald Trump.
A lap szerint nem ő az első nagykövet, aki nem érti meg Németországot, de az első, aki szolgálatát a populisták melletti harcként fogja fel. A tagesshau.de elfogadhatatlannak nevezte magatartását, s megállapítja: Trump éppen azért küldte Berlinbe, hogy a németeket provokálja. A Yahoo német kiadása pedig Grenellt a diplomácia "Sergio Ramosának" nevezte.

Rónay Tamás

Lájkoljon minket a Facebook-on is!