Előző
Következő
új cikk

Külföld

Törvénytelen kampányfinanszírozás gyanújában Macron

nepszava.hu|2018. jún 7. 13:48
[A+ A-]

Emmanuel Macron. Fotó: PHILIPPE WOJAZER / POOL / AFP

Benjamin Griveaux francia kormányszóvivő visszautasította csütörtökön azokat a vádakat, miszerint Emmanuel Macron rejtett módon kaphatott támogatásokat a tavalyi elnökválasztási kampányához azáltal, hogy kedvezményes áron kötött bérleti szerződéseket egyes rendezvényhelyszínekre - írja az MTI.

A Radio France közrádió, a Le Monde című napilap és a Médiapart tényfeltáró portál értesülései szerint a 2017-es elnökválasztási kampányban Emmanuel Macron jelentős kedvezménnyel bérelte ki a párizsi Antoine színházat, a Bellevilloise nevű klubot vagy Lyonban egy hajót és más vidéki helyszíneket. A magánkézben lévő párizsi színházterem bérleti díjára például 75 százalékos kedvezményt kapott a Théatre Antoine tulajdonosától, Jean-Marc Dumontet-től, aki a kampányban nyíltan Macront támogatta. A Bellevilloise-nak 1200 euró bérleti díjat fizetett Macron kampánystábja, miközben a szocialista jelöltnek, Benoit Hamonnak ugyanitt 4800 euróba került egy este.

"Emmanuel Macron jelölt kampányszámláit az illetékes hatóságok jóváhagyták" - közölte a francia elnöki hivatal a francia hírügynökséggel, s nem kívánta kommentálni a sajtóértesüléseket. A kormányszóvivő sajtótájékoztatóján arra is emlékeztetett, hogy az esélyesnek számító elnökjelöltek közül Macron elszámolásán módosított a legkevésbé az ellenőrző bizottság (CNCCFP), mintegy 120 ezer eurós összegben. Az elnökválasztási kampányra a választási törvényben maximálisan engedélyezett 22,5 millió eurós összegből Emmanuel Macron 16 698 320 euró költséget jelentetett be kampánya után, amelyből 16 578 781 eurót fogadott el a bizottság.

Miután a Médiapart már májusban megírta, hogy a GL Events rendezvényszervező cég "rendkívüli kedvezményeket" adott Emmanuel Macron kampánystábjának, az illetékes hatóság május elején közleményben jelezte, hogy azok "elfogadhatók" voltak és nem minősülnek törvénytelen kampányfinanszírozásnak. Emmanuel Macron kampánystábjának tagjai pedig arra hivatkoztak, hogy a rendezvények és a helyszínek költségeire kért kedvezmények bevett és elterjedt szokás a politikai életben.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!