Előző
Következő
új cikk

Kultúra

A mese még szabad: megnyílt a 89. Könyvhét

nepszava.hu|2018. jún 7. 18:52
[A+ A-]

MTI Fotó: Bruzák Noémi

Berg Judit író nyitotta meg az ünnepi könyvhetet és gyermekkönyvnapokat, expozéjában a mese felszabadító erejéről beszélt. Idén 86 kiadó több mint 300 kötetéből válogathat a közönség.

Megnyílt csütörtök délután a 89. Ünnepi Könyvhét és 17. Gyermekkönyvnapok budapesti rendezvénye a Vörösmarty téren. A hétfőig tartó fővárosi programsorozatot Berg Judit, a népszerű Rumini-gyerekkönyvsorozat szerzője nyitotta meg.

Berg Judit beszédet mond a 89. Ünnepi Könyvhét megnyitóján Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Berg Judit beszédet mond a 89. Ünnepi Könyvhét megnyitóján Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Beszédében Berg emlékeztetett, a meseírók, pedagógusok, könyvtárosok és szülők közös feladata, felelőssége és szívügye a mai fiatalok olvasóvá nevelése, a gyerekirodalmat mégis gyakran tartják a felnőtt irodalom kisöccsének, „mintha a mese szó eleve azt sugalmazná, bagatell, nem kell komolyan venni”. Felidézte, hogy a 19. század végéig a mesék elsősorban a felnőtt közönségnek szóltak, a szájról szájra adott történetekben óriási tudásanyag gyűlt össze. 

A József Attila-díjas írónő hangsúlyozta,  „a mesét nem téveszti meg a látszat, a felszín; a mesét nem lehet félrevezetni, fanatizálni, a hiszékenységére apellálni. A mese nem fél. Elfogultság és mellébeszélés nélkül hordozza magában az igazságot." Berg szerint, ha gyerekként megtanultuk, hogy sosem szabad annyiban hagyni, felnőttként sem fogunk szó nélkül elmenni az igazságtalanság mellett. „A mesében minden megtörténhet, és meg is történik úgy, ahogy annak lennie kell, mert a mese szabad” - tette hozzá.

Az idei könyvhétre több mint 300 új kiadvány, 59 verses- és 71 prózakötet, 25 esszégyűjtemény, 22 irodalomtudományi, 21 történelmi munka, 11 szociológiai és filozófiai munka, nyolc művészeti album, 52 gyerek- és ifjúsági könyv, valamint négy antológia jelent meg – tudatta a távirati iroda.

A Vörösmarty téren több mint 180 kiállító, 76 magyarországi és 16 határon túli kiadó kínálatából válogathat a közönség, a dedikálások mellett könyvbemutatók, idegen nyelvű színpad, beszélgetések, zenés programok és a Diszlexiás, gyere ki! című installáció is várja az olvasókat.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!