Előző
Következő
új cikk

Népszava Anno

Vakmerő, kalandorfilmbe illő bankrablás egy fő uccai bankfiókban

Népszava-összeállítás|2018. jún 8. 10:00
[A+ A-]

Amerikai banditákat is megszégyenítő, vakmerő bankrablási kísérlet játszódott le a csendes Budán

A hírhedt amerikai banditákat is megszégyenítő, szinte kalandorfilmszerű, vakmerő bankrablást kísérlet játszódott le hétfőn reggel a csendes Budán, a Fő ucca 10. szám alatt lévő Pesti Hazai Takarékpénztár fiókjában.

Egy álarcos, fölfegyverzett bankrabló több mint másfél órán keresztül sakkban tartotta a bankfiók egész személyzetét. Először leütött egy bankaltisztet, aztán egymásután sorra az öltözőhelyiségbe zárta a bankfiók tisztviselőnőjét, a pénztárost, az igazgatót, érkezésük sorrendjében.

Közben a pénztárost le is vetkőztette, hogy megszerezze a pénzszekrény kulcsát. Ezenkívül bezárt a mosdóba egy postást is. aki a reggeli postát hozta és ráadásul a bank egyik ügyfelét, akit már nem tudott az öltözőszekrénybe tuszkolni, a fal mellé állította. Végül, amikor sehogy sem boldogult a páncélszekrénnyel, mérgében lekapta az álarcát és otthagyta a bankot anélkül, hogy bárki feltartóztatta volna.

Fel a kezeket!

A valószínűtlenül ható, kalandor-történetszerű. izgalmas esemény kedden reggel 8 órakor vette kezdetét. Nyolc óra tájban megjelent a bankfiókban Nagy János bankaltiszt, széthúzta az ajtót védő vasrácsot, felhúzta a redőnyöket, kinyitotta az ajtót és elkezdte mindennapi munkáját, a sepregetést és takarítást.

Talán tíz perce dolgozott, amikor egy alacsony, feketeruhás, vékonydongájú, álarcos ember a melléhez nyomott egy revolvert és rákiáltott: Fel a kezekkel!

A bankaltiszt nem ijedt meg, birokra kelt a rablóval, akinek a kezében egymásután kétszer is elsült a revolver. Nagy János egy pillanatra meghökkent és a pillanatot használta föl a rabló, hogy revolverével fejbe sújtsa. A bankaltisztet elöntötte a vér és eszméletlenül összeesett.

Mindez a bank mosdófülkéjében játszódott le, aránylag rövid idő alatt. Az álarcos rabló ezután rázárta a mosdófülkét az eszméletlen altisztre.

A bűnügy szereplőinek megmutatták a rendőrség bűnügyi fényképalbumát. Egyikük felismerni vélte a tettest, mire a gyanúsítottat előállították. A szembesítésnél kiderült, hogy az illető nem azonos a bankrablóval.

A nyomozás egyébként nagy lendülettel indult meg. Találtak egy golyót, amely nyilván kieshetett a fegyver závárzatából. A két kilőtt golyó nyomát nem találták meg.

Az eddigi adatok szerint a bankrabló 30 év körüli, körülbelül 160 centiméter magas, vékony termetű, valószínűleg fekete hajú fiatalember, sovány arcán két mély barázda húzódik végig. Több mint száz detektív hajszolja és remény van rá, hogy rövidesen kézre kerítik.

Népszava 1938. június 8.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!