Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

A világon nincs még olyan neutronkutató labor, mint a martonvásári lesz

nepszava.hu|2018. jún 8. 12:53
[A+ A-]

Illusztráció: Shutterstock

A világ első, részecskegyorsítón alapuló, optimalizált kompakt neutronforrást előállító laboratóriuma létesül a Fejér megyei Martonvásáron, az 1,8 milliárd forintos beruházáshoz 1,3 milliárd forint uniós forrást nyert a tulajdonos konzorcium - írja az MTI.

Olyan berendezést építenek, ami sokkal gyorsabb, nagyobb biztonsággal és lényegesen kisebb költségekkel lesz üzemeltethető, mint a ma használatos kutatóreaktorok - nyilatkozta a pénteki alapkőletételén Pétermann Csaba, a konzorciumot vezető Mirrotron Kft. Megjegyezte, hogy Amerikában és Japánban vannak hasonlók, de ilyen még nincs a világon. Az MTI kérdésére elmondta: a mai neutronforrások napi átlagos üzemeltetési önköltségi ára hatmillió forint, a martonvásári a tizede lesz.

Jelenleg a neutronforrásokat a kutatóreaktorokban hasadóanyaggal hozzák létre, ami drága, ám ebben a laboratóriumban nem használnak majd ilyet - mondta Pétermann. Kiemelte, hogy a kompakt neutronforrás új lehetőségeket kínál az iparban a kutatás-fejlesztés számára: anyaganalízisre és képalkotás céljára az építőipar, a gépipar és az autóipar lehet a fő felhasználója. A berendezés Mezei Ferenc akadémikus professzor, Széchenyi-díjas részecskefizikus három találmányára épül, ő a szakmai program vezetője és a cég többségi tulajdonosa. A fejlesztésben az MTA Energiatudományi Kutatóközpont lesz a partnerük.

A sajtóanyag szerint a Mirrotron Kft.-t 26 éve alapították, az akkori budapesti Központi Fizikai Kutatóintézetben elindított fejlesztésekből kinőtt spin-off cégként. Magánvállalkozásként elérte, hogy a világ valamennyi jelentős neutronkutatási laboratóriumába szállít műszereket, az elmúlt 10 évben ennek értéke elérte a 30 millió eurót.

A tájékoztatás szerint 2018 őszére elkészül a protongyorsítónak helyet adó épület, majd 2019 nyarán-őszén kezdődhet a gyorsító beszerelése és installálása, 2020 nyarán pedig az első üzemi próbák lesznek.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!