Előző
Következő
új cikk

Kultúra

A debreceni színház kapta az első Sík Ferenc-díjat

Népszava|2018. jún 8. 13:02
[A+ A-]

Forrás: Békés Megyei Önkormányzat

A Csokonai Nemzeti Színház kapta a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése által alapított „Sík Ferenc-díj a magyar ősbemutatókért” elnevezésű elismerést. A kitüntetést – ami egy bőrtarisznya, benne egy oklevél és egy Madarassy István szobrászművész által készített plakett - a Pécsi Országos Színházi Találkozó nyitóünnepségén Ráckevei Anna, a Csokonai Nemzeti Színház igazgatója Fekete Péter kulturális államtitkártól és Zalai Mihály megyei elnöktől vette át.

A pesti megyeházán még májusban ülésezett az a hét tagú bizottság, amely a színházak és színházi szakmai szervezetek által delegált hét javaslat közül egyhangúlag a debreceni teátrumot tartotta érdemesnek a kitüntetésre. A Csokonai Nemzeti Színház hosszú évek, évtizedek óta kipróbált és megbízható műhelye a kortárs magyar drámajátszásnak. A társulat évek óta gondozza, fejleszti a drámajátszás legjelentősebb hazai fesztiválját, a DESZKA Fesztivált. E rangos szellemi műhely nemcsak a kortárs drámajátszás seregszemléje, hanem inspirálója is a magyar ősbemutatók megszületésének.

A Békés Megyei Önkormányzat azzal a törekvéssel hozta létre a Sík Ferenc-díjat, hogy tisztelegjen a Békés megyei származású, Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, Érdemes és Kiváló művész munkássága előtt. Sík Ferenc a XX. századi magyar színháztörténet meghatározó személyisége volt, törekedett arra, hogy segítse az új magyar drámák megszületését. „Házi rendezője” volt többek között Illyés Gyulának, Sütő Andrásnak, Hubay Miklósnak, Székely Jánosnak. A díjat – évente egy alkalommal – olyan rendező vagy társulat kaphatja, aki, vagy amely sokat tett a magyar drámák színpadra állításáért.

Népszava

Lájkoljon minket a Facebook-on is!