Előző
Következő
új cikk

Belföld

Tarlós a Thököly úti platánokat védi

nepszava.hu|2018. jún 8. 14:25
[A+ A-]

Kivágásra ítélt fák a Thököly úton. Kép: Google StreetView

Segítséget kért Karácsony Gergely zuglói polgármester Tarlós Istvántól 17 fa megmentéséhez. A főpolgármester tájékozódik a Thököly úti fák kivágásához kiadott tulajdonosi hozzájárulás tekintetében, addig pedig felfüggeszti a végrehajtást - közölte a Főpolgármesteri Hivatal pénteken az MTI-vel.

A Fővárosi Közgyűlés Tulajdonosi, Gazdasági és Közterület-hasznosítási Bizottsága május 23-i ülésén adta meg a hozzájárulást 17 fa, köztük 20 méteres, egészséges platánok kivágására. A testület az útszakasz átépítése, a 72-es troli végállomásának áthelyezése és új megállóhelyek kialakításának indokával adta meg a fakivágási engedélyt a Thököly út Mexikói út - Gizella utca közötti szakaszára - olvasható a kerületi önkormányzat közleményében.

Karácsony Gergely (Együtt-PM) kerületi polgármester a Thököly úti fák megmentése érdekében Tarlós Istvánhoz fordult - közölte az érintett zuglói önkormányzat a Főpolgármesteri Hivatal közleményét megelőzően. Mint írták, Karácsony Gergely a terv felülvizsgálatára és a döntés megváltoztatására kérte a főpolgármestert.

A 20 méteres, kivágásra ítélt platánokról a szakvélemény is megállapítja, hogy kivágásuk nem egészségi állapotuk, hanem kizárólag az útépítés miatt lett indokolt. Ezeknek a fáknak az értékét a Főkert Zrt. sokmillió forintra becsülte, "de Karácsony Gergely szerint az anyagi kárnál jóval nagyobb lenne az az eszmei kár, amit a 80-90 éves fák kivágásával ez a kerület és Budapest is elszenvedne" - olvasható.

"Mint tót az anyjának"
Kiállt a fák mellett Tarlós a szerdán tartott sajtótájékoztatóján is. Akkor a Margit szigeti teniszstadion kedvéért kivágásra ítélt fákra utalva mondta: önkényesen, engedély nélkül "nekiestek a fásszárúaknak, mint tót az anyjának", és ezt ő sem fogadja el. A Margit szigeti fák kapcsán az illetékes kormányhivatal eljárást indított, mondta a főpolgármester.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!