Előző
Következő
új cikk

Külföld

Sánchez gondjai a katalánokkal

Népszava|2018. jún 11. 05:37
[A+ A-]

Hiába Madrid gesztusa, Quim Torra ragaszkodik az önállósághoz. FOTÓ: AFP/JOSEP LAGO

Az új, a szocialista Pedro Sánchez miniszterelnök által irányított spanyol kormány gesztusokat próbál tenni a katalánoknak, a madridi kabinet erőfeszítéseit azonban mindeddig nem koronázta sok siker. A kabinet legújabb javaslata értelmében átítnák az alkotmányt. Meritxell Batet területi politikáért felelős miniszter Barcelonában annak a véleményének adott hangot, a spanyol szeparatisták követeléseire nem lehet kizárólag azt reagálni, hogy tartsák magukat a spanyol alaptörvényhez. A tárcavezető szerint tárgyalásokat kell kezdeményezni az alkotmány reformjáról azzal a céllal, hogy Spanyolországot föderációvá alakítsák át. Mint fogalmazott, egy ilyen reform „mielőbb szükséges” lenne. Kifejtette, az új törvényeket megvalósíthatóaknak tartja, s mindenki érdekét szolgálnák.

Batet megjegyezte, hogy az eddigi „autonóm közösségek” struktúrája sikeres volt. Ez különböző mértékű autonómiát biztosít az egyes országrészek számára. Csakhogy az eddigi rendnek „némi renoválásra van szüksége” – tette hozzá. A miniszter azt közölte, a madridi kormány nem tartja kizártnak, hogy az új alaptörvényben teljesíti a katalánok egyes követeléseit. Egyebek mellett emelnék az infrastruktúrára szánt támogatásokat.

Kérdés, van-e egyáltalán esély egy alkotmánymódosításra. Az alaptörvény megváltoztatásához ugyanis kétharmados többségre lenne szükség a madridi törvényhozásban. Ettől azonban nagyon messze van a mostani kabinet, hiszen Pedro Sánchez, aki másfél hete, egy Mariano Rajoy elleni sikeres bizalmatlansági indítvány után ült a miniszterelnöki bársonyszékbe, kisebbségi kormány élén áll. Azért sem látszik reálisnak az alkotmánymódosítás, mertCiudadanos nevű tömörülés.

Az új katalán regionális elnök, Quim Torra állásfoglalásában elutasította a madridi javaslatot. Kifejtette, a katalán kormány továbbra is független állam megteremtésében gondolkodik. Ehhez pedig szerinte a szeparatisták meg is kapták a felkérést a választóktól a tavaly októberi népszavazás során. A függetlenség kihirdetése után Madrid vette át az irányítást Katalónia felett, Sánchez azonban pénteken lehetővé tette, hogy a pénzügyekben ismét a katalánok dönthessenek. Mint fogalmazott, a „politikai normalizálás jegyében” döntött így.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!