Előző
Következő
új cikk

Belföld

Népszavazás söpörte el a madocsai kavicsbányát

nepszava.hu|2018. jún 11. 07:37
[A+ A-]

"Ide nem kell bánya" - szól a felirat egy madocsai postaládán. Fotó: Németh András Péter

A falu a lakossága már korábban is egyértelművé tette, hogy nem szeretnének bányát a falu határába. Eközben Paks 2-re és nemzetgazdasági érdekekre hivatkozott a szekszárdi cég. Végül vasárnap népszavazáson is nemet mondtak a tervekre - elsöprő többségben állt ki a tervezett kavicsbánya ellen.

Forrtak az indulatok a Tolna megyei Madocsán. Egy évvel ezelőtt feltűnt egy cég, amely fel akarta vásárolni a falu határának legjobb földjeit, hogy kavicsbányát nyisson rajtuk. A madocsaiak tiltakoznak – a cég nemzetgazdasági érdekre, Paks 2-re hivatkozva magabiztosnak tűnt.

A tervezett kavicsbánya ellen tiltakozók március 7-én kezdeményezték a helyi népszavazás kiírását, amelyhez 316 aláírásra volt szükség. A kezdeményezők által leadott 126 íven 1139 aláírás szerepelt - írja a teol.hu.

Végül vasárnap tartották meg a népszavazást - a részvételi arány 76,83 százalékos volt a Helyi Választási Iroda tájékoztatása szerint. Két témában kérdezték meg a helybelieket. Az egyik: „Támogatja-e Ön, hogy Madocsa Község közigazgatási területén homok- és kavicsbánya létesüljön?”. A másik: „Akarja-e Ön, hogy Madocsa Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a településrendezési tervében tilalmazza a kavics- és homokbányászatot érintő külszíni bányatelek nyitását, illetve fektetését Madocsa közigazgatási területén?”.

Az első kérdésre 1179-en nemmel, 23-an igennel szavaztak, öt szavazat érvénytelen volt; a második kérdésre az 1199 érvényesen voksoló közül 1156-an igennel, 43-an nemmel szavaztak, nyolc érvénytelen szavazat született.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!