Előző
Következő
új cikk

Külföld

Trump folytatja kirohanásait

nepszava.hu|2018. jún 11. 08:48
[A+ A-]

Donald Trump röviddel azelőtt, hogy visszavonja a G7-ek zárónyilatkozatára adott támogatását. Fotó: SAUL LOEB / AFP

Nem ült el a vihar, amelyet Donald Trump okozott a világ hét legfejlettebb országának csúcstalálkozóján. Az amerikai elnök már elutazása után vonta vissza a G7-ek zárónyilatkozatára adott támogatását. Az amerikai elnök azóta folyamatosan becsmérli Justin Trudeau kanadai kormányfőt, hétfőn azonban megtalálta az újabb bűnbakot Angela Merkel személyében.

Trump ezúttal ismét elővette a témát, hogy Németország milyen keveset fizet be az észak-atlanti szövetség kasszájába. „Németország a GDP egy százalékát (lassan) fizeti a NATO-nak, miközben mi négy százalékot egy sokkal nagyobb gazdaság által" – írta a Twitteren. „Gondolja bárki is, hogy ennek van értelme?" – kérdezte Trump.

Az Egyesült Államok finanszírozza a szövetség költségeinek jelentős részét, hogy biztosítsa más államok biztonságát. A többiek azonban „a költségek csak töredékét állják, és közben kiröhögnek bennünket" – írta az amerikai elnök. „Nagy anyagi áldozatot hozva védjük meg Európát, és még a kereskedelemben is igazságtalanul bánnak velünk" – írta Trump, majd mindenkit megnyugtatva hozzátette: „Most változás jön!".

Az amerikai elnök nem túlságosan diplomatikus megnyilvánulásai alapján arra lehet következtetni, hogy már szinte az egész világra megsértődött. Mindenki más hibás a G7-csúcs fiaskójáért, csak ő nem. Ez a hozzáállás nem túlságosan szerencsés a világ leghatalmasabb országának vezetőjétől. Merkelre amiatt orrolhatott meg, mert a német kancellár is élesen bírálta, hogy Trump visszavonta a G7-ek zárókommünikéjének támogatását. „A támogatás visszavonása a Twitteren természetesen kijózanító és némiképp lehangoló" – jelentette ki a kancellár vasárnap este az ARD televízió egyik talk show-jában. Hozzátette azonban, hogy a német szövetségi kormány tartja magát a dokumentumban foglaltakhoz.

Trump ismételten nekiment Trudeau kanadai kormányfőnek is, akit „szimulánsnak" nevezett. „Miért engedném meg az Egyesült Államok elnökeként más országoknak, hogy továbbra is jelentős kereskedelmi többletre tegyen szert velünk szemben, ha ennek magas és igazságtalan árát évtizedek óta a gazdáink, munkásaink, adófizetőink fizetik meg".

Trump nem kímélte az Európai Uniót sem, amely „151 milliárdos kereskedelmi többletet mondhat magáénak az Egyesült Államokkal szemben".

R. T.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!