Előző
Következő
új cikk

Belföld

Tovább gyűrűznek a Zsolnay-einstand következményei

nepszava.hu|2018. jún 11. 11:43
[A+ A-]

Illusztráció: Tóth Gergő

Pécs önkormányzatának 300 milliós ingatlanvagyona úszott el a Zsolnay Porcelánmanufaktúra tulajdonosa ellen folyó perben. Mindeközben Pécs vezetőinek komoly felelőssége van abban, hogy a volt Zsolnay-dolgozók egyre nehezebb helyzetbe kerültek.

Nemzetközi visszhangja volt annak, amikor 2016-ban a kormánykörökkel jó kapcsolatot ápoló Paár Attila cége, a WHB meg akarta szerezni a Zsolnayt. A WHB féláron megvette az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bankól a porcelángyár 416 milliós lejárt hitelét, és követelte az adósság kifizetését. Ezzel párhuzamosan a Zsolnayban kisebbségi tulajdonnal rendelkező pécsi önkormányzat létrehozta a Ledina Kerámia Kft.-t, s oda átcsalt a Zsolnay 145 dolgozójából 117-et, így a porcelángyár leállt. A Zsolnay szír származású, svájci állampolgárságú többségi tulajdonosa, Bachar Najari azonban kifizette a tartozást, s új emberekkel beindította a termelést. A Zsolnay talpra állt, a Ledina pedig – amit a város eladott egy fideszes érdekkörnek - azóta is keresi a helyét a piacon, és csak a tulajdonosok támogatásból képes fenntartani magát.

Pécs fideszes vezetőinek súlyos presztízsveszteséget okozott ez a sikertelen einstand, ami immár anyagi veszteséggel is társul. A város ugyanis ahhoz a hitelhez, amit a WHB megvásárolt, a hitel felvételekor jelzálogként felajánlott négy belvárosi ingatlant. Mivel Najari kifizette a tartozást, igényt tartott a hitel fedezetére. A város ezzel nem értett egyet, ezért az ügy bíróságra került. A jogerős ítélet a múlt hét végén megszületett, s ennek alapján Najarit illeti a 300 milliós ingatlancsomag jelzálogjoga. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a négy ingatlan gazdája Najari lett, s a város elvesztette ezt a vagyont, s még 5 millió perköltség is terheli az önkormányzatot. Minderről Bodnár Imre, a Zsolnay ügyvédje tájékoztatta lapunkat.

Pécs irányítóit az is nyomaszthatja, hogy a Zsolnaytól elcsábított 117 dolgozó rendkívüli felmondását a bíróság tavaly jogtalannak minősítette, s ezért a kilépett dolgozók 23 millió forint kártérítést kell fizessenek volt cégüknek. A pervesztesek fizetési kötelezettsége 150 és 300 ezer forint között mozog. Ez különösen komoly teher azok számára, akiknek a Ledina már nem tud munkát biztosítani (jelenleg a cégnél már csak hetvenen dolgoznak). Amikor a városvezetés a dolgozókat átcsábította a Ledina Kft.-be, akkor azt ígérték, hogy minden ebből adódó kárukat az önkormányzat átvállalja. Csakhogy ennek nincs meg a jogi alapja, ha a város fizetne a dolgozók helyett, akkor az átutalást aláíró politikus vagy hivatalnok hűtlen kezelést követne el. Utóbb a Ledina vezetése is megígérte, hogy cég tulajdonosai fizetnek a dolgozók helyett, ám eddig ez nem történt meg. Pedig az idő sürget, hisz a fizetési határidő lejárt, s eddig csak nyolc volt dolgozó rendezte tartozását. A többiekkel szemben a Zsolnay elindította a végrehajtási eljárást, aminek költsége néhány hónapon belül 30-40 százalékkal emeli a dolgozók tartozását.

Ungár Tamás

Lájkoljon minket a Facebook-on is!