Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Négy magyar film versenyez a francia filmfesztiválon

nepszava.hu|2018. jún 11. 14:43
[A+ A-]

A fesztivál helyszíne. Fotó: JEAN-PIERRE CLATOT / AFP

Négy magyar alkotás is versenybe száll a hétfőtől vasárnapig tartó Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon Franciaországban, ahova a világ minden tájáról érkeztek animációs alkotások - írja az MTI.

Traub Viktória Sellők és Rinocéroszok című filmjében - mely a rövidfilmek versenyében indul - a 8 éves Tilda emlékképei elevenednek meg saját cirkuszt működtető családjáról - közölte a film kommunikációjával foglalkozó cég hétfőn az MTI-vel. Mint írják, jelenetről jelenetre tárul fel a nézők előtt egy család titkokkal teli múltja. A karakterek átlépik testük határait, a múlt képeiből és egymásból alakulnak, transzformálódnak. A film forgatókönyvét Gergely Dorka, Traub Viktória és Dus Polett írták. A 15 perces alkotás - mely már több fesztivált is megjárt - a tervek szerint idén ősszel kerül a magyar mozikba.

Kelen Bálint Xamarin című animációja, amely párbeszéd nélkül mesél a nagy Xamarinról, a Perspectives (Perspektívák) rövidfilmes szekcióban méretteti meg magát.

A diplomafilmek versenyében két magyar animáció is szerepel. Varga Tímea Még nem című filmje Erdős Virág Május című novelláján alapszik. A film egy kisfiú és egy fiatal nő sorsáról mesél, konkrét élethelyzeteket bemutatva, amelyek hátterében meghúzódó finom misztikusság egy tágabb értelmezési keretet is ad a történetnek.

Hegyi Olivér Take Me Please című filmje, amelyet az idei Friss Húson is díjaztak, arról szól, hogyan tudja feldolgozni egy fiú a szakítást, annak különböző fájdalmas és kevésbé súlyos lépcsőfokait, illetve arról, hogy lépcsőfokok-e ezek egyáltalán, vezetnek-e valahova, létezik-e olyan, hogy teljes feldolgozás.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!