Előző
Következő
új cikk

Külföld

Jó hírek a világból - Megkegyelmeztek Penka tehénnek

nepszava.hu|2018. jún 11. 16:01
[A+ A-]

Illusztráció/Fotó: Kállai Márton

A sok szörnyűség, tagédia mellett, ami történik a világban, annak is örülni lehet, ha egy tehén sorsa váratlan és kedvező fordulatot vesz.Legutóbb múlt időben írtunk a "határsértő" jószág tragikus végéről, de szerencsére a végkifejletről szóló hír téves volt. Penka él, és egy darabig, ha minden jól megy, élni is fog, a bolgár hatóságok ugyanis megkegyelmeztek a vemhes tehénnek. 

Mint az Euronews nyomán megírtuk, a bolgár-szerb határon fekvő Kopilovtsi faluban élő, hat hónapos vemhes tehén véletlenül átsétált a szerb oldalra. A jószág az oltomatsi határátkelőhelynél, az ellenőrzőpontnál ment át a határon, egyetlen rendőr, vagy vámos sem állította meg. Bemehetett Szerbiába, keresztül a határon anélkül, hogy bárki megállította volna – mondta Ivan Haralampiev, az állat gazdája. Penkát egy szerb gazda találta meg, ő a tehénen lévő jelzés alapján azonosította az állatot, és visszavitte Bulgáriába az eredeti gazdához, akinek öröme azonban nem tarthatott sokáig . A vemhes tehén ugyanis hiába kapott szerb állatorvosi igazolást arról, hogy tökéletes egészségi állapotban van, a bolgár hatóságok - a fent említett verdiktre hivatkozva - mégis úgy döntöttek, hogy kivégzik Penkát.

Ámde

Penka megmentésére kampány indult, akik szerint az intézkedés ostobaság és felesleges, egészen az Európai Bizottságig mentek segítségért. Többek között az állatszeretetéről is közismert Sir Paul McCartney is beszállt a lobbizásba, ami nyilván sokat nyomott a latban.  Így végül a bolgár hatóságok bejelentették: engedélyezik, hogy Penka visszatérjen a gazdájához. A bolgár élelmiszerbiztonsági hatóság közleményben azt írta, a vizsgálatok kimutatták, hogy az állat nem jelent egészségügyi kockázatot, és hazatérhet gazdájához Mazarchevóba.(forrás: Euronews)

Lájkoljon minket a Facebook-on is!