Előző
Következő
új cikk

Belföld

Egy kvóta, amit szeretni fognak a magyarok

Népszava|2018. jún 11. 19:49
[A+ A-]

Képünk illusztráció

Kedd déltől pályázhatnak 18 éves magyar fiatalok egy olyan ingyen vonatjegyért, amellyel júliustól októberig felfedezhetik Európát. Idén körülbelül 300 magyar lánynak és fiúnak adatik meg a lehetőség, hogy egy új európai uniós támogatási formát igénybe véve akár több hétig is utazgasson az öreg kontinensen. Azok jelentkezhetnek, akik 1999. július 2. és 2000. július 1. között születtek, és azt tervezik, hogy idén július 9. és szeptember 30. között kezdik meg az utazásukat. Maximum 5 fős csoportok is pályázhatnak, ebben az esetben a kijelölt csoportvezetőnek kell kitöltenie az online jelentkezési lapot.

A DiscoverEU nevű programban idén nagyjából 20 ezer európai fiatal vehet részt az EU tagállamaiból. Az egyes országok kvótáját a népesség száma alapján határozták meg. A 2018-as magyar kontingens akár nagyobb is lehet, ha más államok nem töltik ki a sajátjukat.

Jó hír, hogy a közösség 2020 utáni költségvetésében a jelenleg rendelkezésre álló összegnek a tízszeresét javasolja elkölteni a 18 évesek külföldi utazását ösztönző ingyenes vonatjegyre – vagy szükség esetén repülő- illetve hajójegyre – az Európai Bizottság.

A DiscoverEU programot az Európai Parlament kezdeményezte, létrehozásában aktív szerepet játszott Ujhelyi István szocialista EP-képviselő.

H. K. (Brüsszel)

Lájkoljon minket a Facebook-on is!