Előző
Következő
új cikk

Külföld

Törölhetik a nem rendszeresen szavazókat Ohióban

nepszava.hu|2018. jún 11. 22:06
[A+ A-]

Fotó: AFP/Filippo Monteforte

A középnyugati Ohio államban törölhetők a választói névjegyzékből azok az állampolgárok, akik nem járnak rendszeresen szavazni – mondta ki az MTI tudósítása szerint a szövetségi legfelsőbb bíróság, amely az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét tölti be. A testület ugyan Ohio kérésére hozta meg döntését, de határozatában valamennyi szövetségi államra érvényesnek mondta ki, hogy jogukban áll a választópolgárok egy részét törölni a választói névjegyzékből.

Ohio állam fordult azzal a kérdéssel a washingtoni legfelsőbb bírósághoz, hogy vajon a névjegyzék aktualizálásakor törölhet-e olyan állampolgárokat, akik nem járnak rendszeresen szavazni. Az alkotmánybíróság 5:4 arányban meghozott döntése indoklásában Samuel Alito bíró leszögezte: a testület nem azt vizsgálta, hogy „vajon ez az ideális módszer-e a választói névjegyzék naprakészen tartásához”, hanem az egyetlen szempont az volt, nem sérti-e a szövetségi törvényt. „Ez nem az az eset” – hangsúlyozta a főbíró.

A szövetségi törvények értelmében ha valaki két éven keresztül nem jelenik meg a lakhelye szerinti szavazó helyiségben, az illetékes választási iroda felszólítja, hogy igazolja a lakhelyét. Ha ezek után további négy évig nem vesz részt a szavazáson, akkor – feltételezve, hogy megváltozott a lakhelye – törölhetik a választói névjegyzékből.

A voksolás lehetőségének szűkítése több szövetségi államban vita tárgya. Ohión kívül hat szövetségi államban – Oklahomában, Georgiában, Nyugat-Virginiában, Pennsylvaniában, Oregonban és Montanában – döntöttek úgy a helyi törvényhozók, hogy a nagyon ritkán voksolókat törlik a választói listáról. Ezzel szemben tizenkét államban – köztük New Yorkban és Kaliforniában – kifejezetten ellenzik és a választói jog csorbításaként értékelik ezt a lépést. 

Lájkoljon minket a Facebook-on is!