Előző
Következő
új cikk

Zöldzóna

Oroszlán költözött a Hungária körúti felüljáróra

nepszava.hu|2018. jún 12. 09:23
[A+ A-]

Fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert

Közösségi összefogással, több mint száz önkéntes bevonásával festették ki a Hungária körúti felüljáró összesen száznegyven méter hosszú járdahatároló falát – hogy a színek erejével mutassák meg, az Állatkertben milyen „állati jó helyek” találhatók. A Fővárosi Állat- és Növénykert valamint a Let’s Colour Településszépítő Egyesület közös vállalkozásában született hatalmas falfestmény a városképet, a fal pedig az állatok életminőségét javítja - derül ki a közleményükből.

Az Állatkert kezdeményezésére a Budapest Közút Zrt. egy új, 90 méteres szakasszal bővítette a Hungária körúti felüljáró régebbi járdahatároló falát. Az új falszakasz nagy előrelépés az Állatkert lakóinak védelmében: több ezer állat, közel kétszáz dolgozó és a látogatók tömegei számára jelent a közlekedési zaj- és porszennyezéssel szemben a korábbiaknál nagyobb védelmet. A kezdeményezés egyszerre hasznos és esztétikus, ugyanis a kerítésen megelevenedő egzotikus állatok azt a dinamikus és színes világot jelenítik meg a naponta arra haladó sok ezer áthaladó autós számára, amelyet az állatkerti látogatók nap mint nap megtapasztalhatnak.

MTI Fotó: Balogh Zoltán

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Összefogás a színesebb mindennapokért

A frissen átadott felület egy hatalmas oroszlánt és más állatokat, növényeket ábrázoló mintázatot kapott. A 140 méter hosszú alkotás közösségi összefogás eredményeként született; a résztvevő szakmai szervezetek előkészítése után több mint 100 önkéntes dolgozott a megvalósításon.

„Antigraffiti” a rongálók ellen

A megfestendő modelleket az Állatkertben élő emblematikus állatok és a hozzájuk köthető, messziről is jól beazonosítható szimbólumok közül választották ki. Az esetleges rongálások és szennyeződések eltávolításának érdekében úgynevezett „antigraffiti” anyagot vittek fel a felületre.

Fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert

Fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert

Fókuszban a színek ereje

A Let’s Colour Településszépítő Egyesület az elmúlt 8 év során országosan eddig több mint húszezer négyzetméternyi szürke falfelületet varázsolt színessé, kétezernél is több önkéntes segítségével. A mostani projekthez hasonló volumenű munka volt a Kerepesi úti (a Keleti pályaudvart határoló) betonfal kifestése, amely bizonyította, hogy a szürke, lehangoló, lepusztult környezet helyett a vidám színekkel újjávarázsolt közösségi falfelületeknek kiemelten pozitív hatása van az ott élők és áthaladók hangulatára. Nem előzmények nélküli az Állatkerttel való közös munka sem: 2014-ben az állatparkot a Dózsa György út felől határoló, szürke, nagyrészt tömör kerítésfalra varázsolt pingvinek, lajhár, gorilla és víziló is az egyesület munkáját dicsérik.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!