Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Narcisztikus, perverz, de karizmatikus - Befejezi a Noir Désir énekese

Népszava|2018. jún 12. 15:46
[A+ A-]

Beertrand Cantat - Fotók: AFP

Nem koncertezik tovább az a francia énekes, aki már nyolc évet ült barátnője megöléséért, de most felesége halála miatt is kérdőre akarják vonni. Bertrand Cantat a szabadulása óta megjelent első szólólemeze bemutató koncertjeit feminista szervezetek tiltakozása zavarta meg. Cantat az 1980-as években alapított Noir Désir nevű zenekarával hosszú időn át volt a francia rock vezető alakja. 2004-ben nyolc év szabadságvesztésre ítélték, amiért egy litvániai hotelben veszekedés közben úgy megverte Marie Trintignant színésznőt, hogy a nő kómába esett, majd nem sokkal később meghalt,

2007-ben - jó magaviseletéért - kiengedték a börtönből, és visszatért családjához. Felesége, Rády Krisztina műfordító, kulturális szervező, a Párizsi Magyar Intézet egykori művészeti vezetője 2010-ben közös otthonukban öngyilkos lett, miközben Cantat a házban aludt. Bordeaux ügyészsége a múlt héten vizsgálatot indított az ügyben. Egy ügyvéd feljelentése szerint ugyanis Cantat erőszakos viselkedése nagy szerepet játszott abban, hogy két gyermeke anyja felakasztotta magát. A francia sajtóban már korábban is jelentek meg olyan állítások, hogy az énekes nem ártatlan felesége halálában sem.

Aztán az egyik volt zenésztárs – igaz, névtelenül – beszélt a sajtónak a rocksztár természetéről - írta meg a gnlszinfolt.blog. Egész Bordeaux tudta, hogy verte a nőket, de mindenki, még a zenekar is a hatása alá került. Cantat rendkívül szuggesztív egyénisége, énekesi-szövegírói tehetsége, színpadi jelenléte tette Noir Désirt a francia alternatív rock egyik legjelentősebb bandájává. Bertrand büntetése letöltése után visszaköltözött feleségéhez, de megfenyegette, amikor megtudta, hogy az asszonynak van egy barátja. Krisztina többször elköltözött, majd visszatért hozzá. Narcisztikus, perverz, de nagyon karizmatikus. Ha belép egy helyiségbe, felszív minden energiát – mondta róla a volt zenésztárs.

Cantat most Brüsszelben szakította meg új albumának februárban kezdett bemutató turnéját. Eddig huszonhét koncertet adott, most azt mondta, talán végleg befejezi az egészet. 

Az egyik legnagyobb sláger 2001-ből, a Noir Desir Des Views des Figures c. albumából: 

Lájkoljon minket a Facebook-on is!