Előző
Következő
új cikk

Belföld

Akkora válság jön, hogy még 7 milliárdot költünk az Operaházra

nepszava.hu|2018. jún 12. 17:04
[A+ A-]

Az Operaház nézőtere Fotó: Népszava/ Kállai Márton

Már közel bruttó 28 milliárd forintnál jár az Operaház felújításának költsége, a pénzügyi válságra készülő kormány újabb milliárdokkal támogatja az eredetileg harmadáron tervezett tervezett projektet.

Mintegy 7 milliárd forintot költ a magyar állam az Magyar Állami Operaház Andrássy úti épületének felújítására – derül ki a Magyar Közlönyből; az Orbán Viktor által jóváhagyott kormányhatározat az idei évben kétmilliárd, jövőre pedig 4,95 milliárd forintot biztosít a generálkivitelezési munkákra és külön beszerzésekre. A támogatással együtt a kormány arról is döntött, hogy az Operaház átadása 2019 januárjáról májusra csúszik.

Mint a Népszava megtudta, a kormányzati pluszpénz többletforrásnak számít az eddigiekhez képest, vagyis az Operaházra így közel bruttó 28 milliárdot szánnak.

A költségek fokozatosan, másfél év alatt emelkedtek az égig: az intézmény fenntartója a pályázat kiírásakor – 2016 októberében – még 9,2 milliárd forintra becsülte a költségeket, a közbeszerzést elnyerő konzorcium azonban közel 14,2 milliárdért vállalta és vitte el generál tervezési és kivitelezési feladatokat. A konzorciumot nem mellesleg a jól menő győri üzletember, Paár Attila érdekeltségébe tartozó West Bau Hungária Zrt. vezeti – Paár arról is ismert, hogy korábban Tiborcz István üzlettársa volt.

A felújítási költségek azonban itt sem álltak meg: a színpadfelújítás bruttó 6,6 milliárdos költsége tovább emelte a limitet, és csak ezután érkezett a kormány hétmilliárd forintos ajándéka. Az Operaház sajtóosztályától szerettük volna megtudni, hogy milyen plusz beruházás, munka indokolja az Operaházra fordított újabb közpénzhegyet. Ha érkezik válasz, frissítjük cikkünket.

Hiába kérnek, nem fog adni

Az újabb pénzosztás már azért is visszás, mert sajtóértesülések szerint Orbán Viktor épp a hetekben jósolt pénzügyi válságot az eurózónában. A kötcsei polgári pikniken a miniszterelnök azt mondta, hogy ezentúl hiába kérnek majd miniszterei plusz 10-20 milliárdot fejlesztési célokra, ő nem fog adni - Gulyás Gergely kancelláriaminiszter pedig éppen az állítólagos várható krízisre hivatkozva jelentette be, hogy 50 százalékkal növelni fogják az ország általános költségvetési tartalékát.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!