Előző
Következő
új cikk

FOCI VB 2018

Színes vb-helyszínek

Népszava|2018. jún 13. 05:51
[A+ A-]

Illusztráció/AFP fotó

Tizenegy orosz városban, tizenkét stadionban rendezik a labdarúgó-világbajnokság mérkőzéseit. A legtovább (tizenegy év) a szentpétervári aréna épült, a legkisebb stadion (35 212 néző) Kalinyingrádban található.

Minden meccshelyszínnek megvan a saját története, érdekessége, lapunk ezeket gyűjtötte össze.

Jekatyerinburg Aréna (befogadóképesség: 35 696 néző): 1957-ben épült, először 2011-ben újították fel. Tavaly tovább bővítették a lelátót, a hozzáépített részeket a vb után lebontják, 27 ezer lesz a befogadóképesség. A bővítés a kapuk mögött történt, a plusz lelátók nem fedettek.

Baltika Aréna, Kalinyingrád (35 212 néző): a legkisebb stadion, a város központjában, egy szigeten található, ahol a geológiai mérések után a teljes talajt ki kellett cserélni, mielőtt 2015-ben felépült a vadonatúj létesítmény. A vb után 25 ezresre bontják vissza a lelátót.

Kazany Aréna, Kazany (45 105): Nevét internetes szavazás után kapta, nem erőltették meg magukat a voksolás résztvevői... A 2013-ban épült aréna büszkélkedhet a világ legnagyobb eredményjelzőjével, amely 35 méterrel a játéktér fölött található, az összfelülete 3622 négyzetméter. Az arénában más sportágak is helyet kapnak, 2015-ben itt bonyolították le például az úszó-világbajnokságot.

Luzsnyiki Stadion, Moszkva (81 000 néző): ez a legnagyobb stadion, itt rendezik csütörtökön az Oroszország - Szaúd-Arábia nyitómeccset és majd a döntőt is. Helyszíne volt már az 1980-as moszkvai olimpia nyitó- és záróünnepségeinek is. 1997-ben befedték a lelátókat, 2014 óta nincs futópálya, ami elválasztaná a nézőket a játéktértől.

Otkrityije Stadion, Moszkva (45 360): itt játssza hazai bajnoki meccseit a Szpartak Moszkva, átlagosan 31 ezer néző előtt. A bejáratnál egy gladiátor szobra áll, aki a hazai csapat harcosságát, elszántságát szimbolizálja. A stadion jelenlegi nevét egy bankról kapta, amely megvásárolta a névhasználati jogot. A vb után lakópark épül az aréna szomszédságában, saját metróállomással, amelynek Szpartak lesz a neve.

Nyizsnyij Novgorod Stadion, Nyizsnyij Novgorod (44 899 néző): a vb-re épült az aréna, különlegessége, hogy a reflektorok világításánál nemcsak az elektromos, hanem a napenergiát is felhasználják, amivel jelentős költségeket lehet megtakarítani. Az volt a terv, hogy a vb után a Volga Nyizsnyij Novgorod használja a létesítményt, de a klub csődbe ment, ezért fiókcsapata, az Olimper Nyizsnyij Novgorod rendezi majd itt hazai találkozóit.

Rosztov Aréna, Rosztov (45 145 néző): az 1930-ban épült Olimp 2 nevű stadion helyén épült az új létesítmény, a Dontól délre, miközben a város északra található. Az egyetlen aréna, amely messze a városon kívül fekszik. A lelátót fedő tető formája a Don hullámzását szimbolizálja. A vb után a befogadóképességét 38 ezerre csökkentik, itt mutatkozik be június 17-én a brazil válogatott.

Gazprom Aréna, Szentpétervár (68 134 néző): a legtöbb botrány ennek a stadionnak az építését kísérte. A munkálatok tizenegy évig tartottak, három kivitelezője is volt a projektnek, a végösszeg hatszorosa lett az eredetileg tervezettnek, végül átszámítva 200 milliárd forintért készült el a stadion, amely a vb egyik főszponzorának, a gázszolgáltató Gazpromnak a nevét viseli. Ha behúzzák a tetőt, akkor plusz húsz fokos hőmérsékletben lehet itt meccseket rendezni, a nemzetközi színtéren is ismert Zenit otthona a stadion.

Kozmosz Aréna, Szamara (44 918 néző): az új stadion építését több vita előzte meg a helyszínről, végül a város határában húzták fel, formája alapján egy űrhajóra elékeztet. A parkolóktól, tömegközlekedési eszközök megállóitól 900 méteres út vezet a stadionig, melynek szélén 100 méterenként különböző figurák találhatók, melyek visszaszámolják a távolságot a bejáratig.

Mordovia Aréna, Mordovia (44 442 néző): a lelátó narancssárga, fehér és piros színű, ami igazodik a mordoviai köztársaság zászlajának színeihez. Ezt az arénát tudják a legkényelmesebben elérni a szurkolók, mert a repülőtértől csupán 4,5 km-re, a pályaudvartól pedig 2,4 km-re fekszik. A torna után 28 ezerre csökkentik a befogadóképességét.

Olimpiai Stadion, Szocsi (47 659 néző): az egyetlen helyszín, amely Oroszország szubtrópusi éghajlatú részén található, a 2014-es téli olimpiai játékok előtt kapta a nevét, ami eredetileg Fist volt, ez fehér fejet jelent. Ezért a tetőszerkezet egy havas hegycsúcsra emlékeztet. Az üzemeltetők Németországból kértek javaslatot a gyepszőnyegre vonatkozóan. A németek egy holland céget javasoltak, amely a vb-re elkészítette a játékteret.

Volgográd Aréna, Volgográd (45 568 néző): az új aréna a régi központi stadion helyén, a Volga partján épült. Aki az arénába szeretne jutni, annak egy 123 méter hosszú lépcsőn kell fölmennie. A vb után a harmadosztályban szereplő Rotor Volgográd használja majd a létesítményt.

Bernau Péter

Lájkoljon minket a Facebook-on is!