Előző
Következő
új cikk

Belföld

Pártalapításra készülnek Ásotthalmon a szakadárok

Népszava|2018. jún 12. 18:12
[A+ A-]

NOVÁK ELŐD ÚJRA KÖZÉPPONTBAN Zászlót égetett, most zászlót bont NÉPSZAVA fotó

Nagy a felhajtóerő, egyre inkább abba az irányba haladunk, hogy új pártot alakítunk – mondta lapunknak Novák Előd. A Jobbik vezetőivel szemben úgy látja, a párt történetében most először lehet valóban kilépési hullámról beszélni: komplett önkormányzati frakciók készülnek arra, hogy szakítanak a Jobbikkal.

Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere Mi Magunk néven alakított platformot a Jobbikon belül, az etikai bizottság ezt követően zárta ki a pártból. Toroczkai június 23-ra zászlóbontó gyűlést hirdetett Ásotthalomra. Novák Előd elmondása szerint azonban a várhatóan megalakuló párt neve nem feltétlenül Mi Magunk lesz. Annyit mondott, hogy „folynak az ötletelések”, több forgatókönyv is létezik, de bővebb részleteket nem árult el.

Novák Elődöt két évvel ezelőtt Vona Gábor, a Jobbik vezetője szorította ki előbb a párt elnökségéből, majd a parlamenti frakcióból. Miután a választási eredmény miatt Vona lemondott és háttérbe vonult, Novák Előd volt az, aki felkérte Toroczkai Lászlót, hogy induljon el az elnöki posztért. Toroczkai kis különbséggel kapott ki Sneider Tamástól.

Toroczkai kizárásával párhuzamosan a párt vezetői Novák feleségét, Dúró Dórát felszólították, hogy adja vissza parlamenti mandátumát. Dúró ennek nem tett eleget, de – Novák Elődhöz hasonlóan – kilépett a Jobbikból.

A képlet egyszerű. Novák Előd elmondása szerint: „ha Ásotthalmon sokan leszünk, akkor pártot alapítunk”. Arról, hogy mi számít soknak, nem akart beszélni. Számolni kell azzal is – tette hozzá – a helyszín nehezen megközelíthető, Budapestre nyilván könnyebb lenne mozgósítani.

Novák megközelítőleg pontosan sem tudta megmondani, hogy a tagság hány százaléka hagyta el eddig a Jobbikot. Eleve az is kétséges, hogy a Jobbik – mint azt a párt vezetői állítják – tényleg 15 ezres tagsággal rendelkezik-e. Az aktív tagokat illetően szerinte ennek inkább a harmada közelít a valósághoz. Novák végképp hiteltelennek tartja azokat a nyilatkozatokat, hogy a belső konfliktusok hatására még növekedett is volna a Jobbik taglétszáma.

A kilépések mértékét – jegyezte meg – azért nehéz számba venni, mert némelyik alapszervezetben akkora a csalódottság, hogy a feloszlásról nem is született formai döntés határozatképesség hiánya miatt, de attól a szervezet még megszűntnek tekinthető. Ilyen például a sátoraljaújhelyi, amelynek elnöke viszont ezután kilépett, független települési és megyei közgyűlési képviselőként folytatja munkáját.

Akadnak, akik még várakozó állásponton vannak. Mások a kilépésüket még nem hozták nyilvánosságra, vagy éppen nem is fogják nyilvánosságra hozni. Novák Előd több esetről is tud, ahol a teljes jobbikos önkormányzati frakció elhatározta, hogy elhagyja a pártot, és már csak a technikai részletekről folynak egyeztetések.

A Jobbik vezetői közben tartják magukat ahhoz, hogy csak tisztulás vagy lemorzsolódás zajlik. Sőt. Jakab Péter szóvivő – ahogyan arra Novák Előd is utalt – a köztévében kijelentette, hogy még csak lemorzsolódás sincs: a tisztújítás óta másfélszer annyian léptek be a Jobbikba, mint ahányan elhagyták azt

A szóvivő a Népszavának elmondta: nincs felhatalmazása rá, hogy pontos adatokat közöljön, de az általa említett arányok stimmelnek. Amúgy pedig „se pro, se kontra nincs nagy mozgás”. Arra a kérdésünkre, mit szólna ahhoz, ha a kilépők saját pártot alapítanának, Jakab Péter a Jobbik volt elnökét idézte. Vona Gábor ugyanis többször kitért rá, hogy azok, akik másként képzelik el a közélet alakítását, hozzanak létre új mozgalmat vagy pártot.

Czene Gábor

Lájkoljon minket a Facebook-on is!