Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Döntöttek a Mucha-ciklusról

Népszava|2018. jún 13. 05:47
[A+ A-]

ALFONS MUCHA: SZLÁV EPOSZ

Nyugvópontra juthat a csehek hányattatott történetű nemzeti kincsének, Alfons Mucha Szláv eposz című festményciklusának sorsa, miután a prágai önkormányzat úgy döntött, hogy egy új galériát épít a műnek – derül ki a Papageno.hu híréből.

A húsz monumentális képből álló sorozatot Charles Crane amerikai milliomos rendelte meg anno a szecesszió későbbi világhírű cseh mesterétől, aki a szláv történelem kiemelkedő eseményeit a XIX. századra jellemző akadémikus-romantikus stílusban ábrázolta. A 18 éven át, a pánszláv eszme jegyében készült alkotás nem aratott osztatlan sikert 1919-es bemutatásakor, a kritika ódivatúnak tartotta a historizáló képsorozatot. Mucha a képeket 1928-ban Prága városának ajándékozta, a város azonban nem biztosított állandó kiállító helyet a Szláv eposznak, amely összetekerve raktárba került 1935-ben. 1963-ban Moravsky Krumlovba vitték. Először 1967-ben állították ki a teljes művet, amely 2010-ben került vissza a cseh fővárosba.

A művész unokája, John Mucha azonban megkérdőjelezte, hogy Prága városáé lenne a nagyapja által festett mű. A tulajdonjogot azzal az érveléssel vitatta, hogy Alfons Mucha valóban a városnak ajándékozta a Szláv eposzt, de azzal a feltétellel, hogy a főváros a nagyméretű festmények számára saját galériát épít. Ez nem történt meg, így az ajándékozás szerinte érvénytelen. 2016-ban perre vitte az ügyet, amelyről tavaly ősszel döntött úgy a prágai városi bíróság, hogy a város valóban nem biztosított kiállítóhelyet a műnek, ez a tulajdonjogot azonban nem érinti, azaz Prága a jogos tulajdonosa Alfons Mucha Szláv eposz című festményciklusának, nem a család.

Prágában 1998-ban nyílt Mucha múzeum, ám ott a világhírű cseh Art Noveau-művészt és nem a historizáló, ódivatúnak aposztrofált alkotót mutatják be a hét részből - díszítő panelek, a párizsi poszterek, díszített dokumentumok, a cseh plakátok, olajfestmények, rajzok, fotók és személyes emléktárgyak - álló kiállításon, ahol dokumentumfilm is látható életéről és munkájáról.

A Szláv eposzt bemutató kiállítótér megépítéséről múlt héten döntött a prágai önkormányzat – közölte Krnácová főpolgármester, aki szerint az új galéria a prágai Kiállítási park bejárata közelében álló lapidárium épületének a kiegészítésével jön létre. A költségeket 580 millió koronára (6554 millió forint) tervezik. Az új, modern galéria az 1891-ben épült történelmi lapidárium tükörképe lesz. A munkálatok során felújítják az eddigi épületet is.

H. K.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!