Előző
Következő
új cikk

Külföld

Itália marad az euróövezetben

nepszava.hu|2018. jún 13. 08:16
[A+ A-]

Paolo Savona. Fotó: Silvia Lore / NurPhoto

Paolo Savona olasz Európa-ügyi miniszter a jelek szerint már egyáltalán nem akar kilépni az euróövezetből. A 81 éves egykori professzor nélkülözhetetlennek nevezte a közös európai valutát, s azt közölte, az euróövezetet reformokkal kellene még tökéletesebbé tenni. Savona korábban történelmi hibának nevezte a közös valuta létrejöttét.

Savona személye miatt kellett először visszaadnia a kormányalakítási megbízást Giuseppe Contének. Sergio Mattarella azért nem volt hajlandó kinevezni Savonát pénzügyminiszternek, mert közismertek voltak euróellenes nézetei. Ezért kompromisszumos megoldásként az Európa-ügyi tárca élére nevezték ki.

Az Európai Központtal (EKB) kapcsolatban Savona kifejtette, változtatni kell működésén, hogy az euró még erősebbé váljon. Szerinte az EKB-nak nagyobb beleszólást kell adni az egyes országok devizapolitikájába. Egyben azt állította, sosem akarta kiléptetni Itáliát az euróövezetből és nincsenek is erre vonatkozó titkos tervek. Egyúttal dicsérte Németországot, amelyet „nagyszerű országnak" nevezett. Közben bejelentették, hogy Giovanni Tria olasz pénzügyminiszter csütörtökön Berlinben Olaf Scholz német pénzügyminiszterrel tárgyal.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!