Előző
Következő
új cikk

Külföld

Véres leszámolások Nicaraguában

nepszava.hu|2018. jún 13. 08:33
[A+ A-]

Egy Ortega elleni korábbi tüntetés után diákokat tartóztattak le, majd végeztek ki, írja az AFP. A kép egy értük rendezett szolidaritás-tüntetésen készült, június 10-én. Fotó: Ezequiel BECERRA / AFP

A közép-amerikai Nicaraguában több személy vesztette életét a kormányellenes tüntetések során. Mint az El Nuevo Diario című lap beszámolt róla, a fővárostól, Managuától 140 kilométerre található Jinotega városában egy 21 éves fiatalembert lőttek le. Később két további holttestre bukkantak. Két háborús veteránról van szó. Az ország északkeleti részén ugyanakkor egy gazdát lőttek agyon.

Az országban egyre áldatlanabb állapotok alakulnak ki. A vitatott elnök, Daniel Ortega támogatói, illetve a rendőrség kedden több utcai blokádot támadtak meg. Több tucatnyi személyt tartóztattak le – közölte egy helyi emberjogi szervezet igazgatója, Alvaro Leiva.

A tüntetések a diktatórikus eszközökkel kormányzó Ortega és felesége, Rosario Murillo alelnök ellen irányulnak. A megmozdulások már legalább két hónapja tartanak. Eredetileg a tervezett szociális reform ellen tüntettek, ezt azonban Ortega később visszavonta. A megmozdulásokban eddig száznál is többen haltak meg.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!