Előző
Következő
új cikk

Külföld

Célegyenesben a maffiaper

nepszava.hu|2018. jún 13. 08:43
[A+ A-]

Illusztráció: Shutterstock

Szigorú biztonsági intézkedések mellett kezdődött meg kedden a Legfelsőbb Bíróság pozsonyi székházában a fellebbviteli eljárás hat szlovákiai maffiagyilkosság ügyében – írta az Új Szó. Štefan Harabin, a Legfelsőbb Bíróság taláros testületének elnöke az eljárás kapcsán több bűnvádi feljelentést is tett.

A fővádlottak egyikét, a Kýbel néven ismert Róbert L.-t fegyveres őrök kísérték a bíróságra. Ebben az ügyben szerepel vádlottként Jozef Roháč is, aki viszont nem vett részt a tárgyaláson. Dušan Daňový, Roháč védőügyvédje csak telefonos kapcsolatban van vele. Roháčot Magyarországon már jogerősen elítélték, és a vádlott – az ügyvéd elmondása szerint – nem mutatott érdeklődést a tárgyalás iránt. A legfelsőbb instancia tegnap úgy döntött, hogy Roháč ügyét különálló eljárásban fogják tárgyalni. A tárgyaláson Daniel Lipšic volt igazságügyi miniszter is jelen volt a sértettek képviseletében.

A Harabin vezette taláros testület korábban kétszer törölte a hat maffiagyilkosság ügyében született ítéletet, amelyet a Specializált Büntetőbíróság hozott meg. Az ügyet végül elvette a bíróságtól és a Besztercebányai Kerületi Bíróságnak ítélte oda. Az ügyész később javaslatot tett arra, hogy az ügyet utalják vissza a Specializált Büntetőbíróságnak, aminek a Legfelsőbb Bíróság egy másik testülete eleget tett. Harabin szerint ez törvényellenes volt. Szerinte ugyanis az ügyésznek nem volt joga ezt kérvényeznie, a kerületi bíróságnak pedig nem lett volna szabad beleegyeznie az ügy visszautalásába. A Legfelsőbb Bíróság elnöke, Daniela Švecová ráadásul Harabin szerint törvényellenesen megváltoztatta annak a taláros testületnek az összetételét, amelynek Harabin korábban az elnöke volt. Az egyetlen testület, amely jogerős döntést hozhat az ügyben, legalábbis Harabin szerint, csak az eredeti bírói tanács, amelynek ő volt az elnöke. Ezért tett bűnvádi feljelentést Švecová, a speciális ügyészség ügyésze és a Specializált Büntetőbíróság ellen.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!