Előző
Következő
új cikk

Bűnügy-baleset

97 kiskutyát akartak illegálisan külföldre vinni (videó)

nepszava.hu|2018. jún 13. 08:57
[A+ A-]

Fotó: Nébih

Spanyolországba szánt kutyaszállítmányt ellenőriztek egy, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ZöldSzámára érkezett bejelentés alapján a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal és a Nébih szakemberei - írja honlapján a hatóság. Mint kiderült, az állatoknak egytől egyig hiányoztak a papírjaik, többük még a szállításhoz is túl fiatal volt.

Rendszeres, vélhetően illegális kutyakereskedésről érkezett közérdekű panasz a Nébih ZöldSzámára. A bejelentés alapján a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal és a Nébih szakemberei előzetes adatgyűjtéssel és megfigyeléssel egybekötött ellenőrzést tartottak május végén.

Az ellenőrök egy szlovák rendszámú szállítójárművet vizsgáltak át, amellyel 97 kölyökkutyát, valamint egy kölyökmacskát akartak Spanyolországba szállítani. Állatjóléti szempontból megfelelő körülmények között szállították őket: a járművet a szlovák hatóság állatszállítás céljára engedélyezte, az állatok klimatizált helyen, száraz alommal bélelt ketrecekben voltak elhelyezve. A szükséges állategészségügyi dokumentumok azonban hiányoztak, csak úgy, mint a kötelező microchipek. Emellett több állat életkora nem érte el a szállíthatóság feltételeként meghatározott 8 hetes kort.

Az ellenőrzés során, a tulajdonos költségére, valamennyi állat egyedi megjelölése és vizsgálata megtörtént. Spanyolországba egyébként kizárólag veszettség ellen oltott, minimum 15 hetes életkort betöltött kutyák szállíthatók, amely feltételek egyetlen kölyökkutya esetében sem teljesültek. A szakemberek elrendelték a kiskutyák forgalmi korlátozását, amíg azok meg nem felelnek a szállításra vonatkozó kritériumoknak, beleértve a fogadó ország által meghatározott feltételeket is.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!