Előző
Következő
új cikk

Külföld

Aggódhat Moszkva: holland bíróságon tárgyalják a lelőtt utasszállító ügyét

nepszava.hu|2018. jún 13. 10:41
[A+ A-]

Az MH17-es járatra kilőtt rakéta. Fotó: Robin van Lonkhuijsen / ANP / AFP

Holland bíróság fogja tárgyalni holland jog szerint a maláj légitársaság 2014 nyarán Kelet-Ukrajna felett lelőtt, Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó repülőgépének ügyét - jelentette szerdán a helyi sajtó, miután a hágai parlament jóváhagyta az erről szóló egyezményt, írja az MTI.

A holland törvényhozás kedden ratifikálta azt az Ukrajnával kötött tavalyi megállapodást, amelynek értelmében Hollandiában fogják bíróság elé állítani a tragédia felelőseit, ott kerítenek sort a jövőbeli vádemelésekre.

Az egyezményt Stef Blok korábbi holland igazságügyi miniszter írta alá ukrán kollégájával, Pavlo Petrenkóval mintegy három évvel a 298 ember, köztük 196 holland állampolgár halálát okozó katasztrófa után. Az egyezmény fontos lépés az igazság felderítése és a tettesek felelősségre vonása felé - jelentette ki akkor Blok.

Az utasszállítót 2014. július 17-én lőtték le egy orosz gyártmányú föld-levegő rakétával az oroszbarát erők által ellenőrzött Kelet-Ukrajna légterében. Az ügyben vizsgálatot folytató nemzetközi szakértői csoport szerint Oroszországnak közvetlen felelőssége van a gép megsemmisítésében: a gyilkos rakéta az orosz légierő 53-as, Kurszkban állomásozó légvédelmi egységétől származott. Moszkva kitartóan ellentmond az összes, a felelősségét bizonyító ténynek.


Lájkoljon minket a Facebook-on is!