Előző
Következő
új cikk

FOCI VB 2018

Nigéria a legfiatalabb

Népszava|2018. jún 14. 05:57
[A+ A-]

FIATALSÁG, TUDATOSSÁG - Európai légiósainak köszönhetoen tapasztalt a nigériai válogatottFotó: AFP/Ryad Kramdi

 A vb csapatai közül a nigériaiak keretének átlagéletkora a legfiatalabb 25,9 évvel, kevéssel előzik meg a franciákat (26) és az angolokat (26,1). Huszonhét év alatti az átlagéletkor a tunéziai válogatottnál is. A rutinra és a tapasztalatra épít a holtversenyben két legidősebb csapat, Argentína és Costa Rica (mindkettő 29,6). A két vb-újonc, Panama (28,9) és Izland (28,6) keretében is az idősebb futballisták vannak többen.

A vb legidősebb játékosa az egyiptomiak kapusa, a 45 éves Esszam el-Hadari, amennyiben pályára lép, ő lesz a világbajnokságok történetének rangidőse, aki játszott is mérkőzést. Ezt a rekordot jelenleg Faryd Mondragón tartja, a kolumbiai válogatott hálóőre 43 évesen és 3 naposan védett 2014-ben Brazíliában a Japán ellen 4-1-re megnyert csoportmérkőzésen.

A legfiatalabb az ausztrál Daniel Arzani, aki 19 évesen és 5 hónaposan juthat szóhoz a vb-n. Arzanit a magyar futballszurkolók is ismerhetik, ő szerezte Ausztrália első gólját a magyar válogatott ellen a Groupama Arénában múlt szombaton rendezett, 2-1-es vendégsikerrel végződött mérkőzésen. Arzani nem tud fiatalsági rekordot dönteni, mert azt az angol Norman Whiteside tartja, aki az 1982-es spanyolországi vb-n 17 évesen és 1 hónaposan jutott szóhoz a Jugoszlávia ellen gól nélküli döntetlennel végződött csoporttalálkozón.

Az oroszországi vb-n két olyan válogatott lép pályára, amelynek mind a huszonhárom játékosa külföldön futballozik: Svédország és Szenegál nem rendelkezik egyetlen hazai bajnokságban szereplő futballistával sem. A másik véglet Anglia, a szigetország az egyetlen, amelynek keretében minden labdarúgó otthon játszik.

B.P.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!