Előző
Következő
új cikk

Az I. világháború

A Romanovok sorsa

Népszava-összeállítás|2018. jún 14. 09:05
[A+ A-]

Tárgyalások folytak annak érdekében, hogy a Romanovokat Rómán át Svájcba vigyék, ahol a cár további életet akarja eltölteni

Miklós excár és Vilmos császár táviratváltásáról, amelyet a küszöbön álló tárgyaláson nyilvánosságra hoz ezt jelentik: Miklós cár es Vilmos császár találkozása alkalmával állítólag titkos megállapodás jött létre. A táviratokból és a levelekből kitűnik, hogy a két uralkodó Franciaország és Anglia ellen szövetséget kötött. A cár megígérte Vilmos császárnak, hogy a Törökországra vonatkozó német tervek elé semmi akadályt nem gördít. Az angol lapok azt jelentik különféle forrásokból, hogy tárgyalások folytak annak érdekében, hogy a Romanovokat Rómán át Svájcba vigyék, ahol a cár további életet akarja eltölteni.

A cárnak ez az útiterve a legvadabb kombinációkra adott tápot a monarchisták és a burzsoázia között, amely a „Daily Express" szerint kész akár a Romanovok egyikének, akár Vilmos császárnak magának is követőjéül szegődni, ha ezek valamelyike a népet a bolsevikiektől megszabadítja.

Népszava 1918. június 14.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!