Előző
Következő
új cikk

Belföld

Kunhalmi Ágnes lázad a rendszer ellen, és visszalép

nepszava.hu|2018. jún 14. 11:16
[A+ A-]

Fotó: Népszava

Két fősre szűkült az MSZP elnöki posztjáért folytatódó versengés, miután Kunhalmi Ágnes bejelentette: nem aspirál a szocialista párt élére. Választmányi elnök viszont lesz - és senkinek a javára nem lépett vissza.

Nem fogadja el a jelenleg fennálló rendet a politikában - indokolta közleményében Kunhalmi Ágnes, hogy miért nem startol rá az MSZP elnöki pozíciójára. (Visszalépésével két versenyző maradt állva: Tóth Bertalan frakcióvezető és Mesterházy Attila korábbi pártelnök szeretne a szocialisták első emberévé emelkedni.) Kunhalmi Ágnes azért nem száll ki a tisztújítási meccsből: az MSZP választmányi elnöke akar lenni. Nem vitás, a párt parlamentjeként emlegetett szervezet felelős a politikai program és a választási stratégia elfogadásáért, így amennyiben Kunhalmi át szeretné formálni a politikai rendet, ebben a szerepben módja lehet rá. Hitvallása tömören annyi, hogy a baloldalon nincsenek többé ellenségek, mindent meg kell tenni egyesítésért. Ebben egyébként nem volt vitája elnökjelölt riválisaival, legalábbis addig, amíg a baloldali választók egyesítéséről beszélt.

Kunhalmi viszont nem csak a szavazókat, de a pártokat is egyesítené. Érvelése szerint Orbán Viktor is azért lehet sikeres, mert egybekalapálta a jobboldalt. (Az más kérdés, hogy a jobboldali pártokat a Fidesz kvázi erőszakkal szívta fel - lásd: az MDF, a kisgazdák, a KDNP és így tovább leszalámizását.) A helyzet viszont úgy áll, hogy azon kívül, hogy az MSZP nem lelkesedik a "kvázi uniópárt" ötletéért, a DK-nak és a Párbeszédnek nem érdeke (az LMP-nek meg végképp nem), hogy feladja önállóságát, parlamenti jelenlétét, forrásait.

Ezt az elképzelést valóban nem támogatták sokan a szocialista pártban, amit viszont most Kunhalmi belső szembenállásként fogalmaz meg. legalábbis közleményében azt írja, hogy "a  következő két évet ne csak az MSZP-n belüli szembenállások határozzák meg, hanem erős, cselekvőképes és mindenekelőtt együttműködő párt legyünk, amely az egész országnak képes lesz útitervet adni".

Megjegyzendő abban Kunhalminak igaza van az erőviszonyok emlegetése kapcsán, hogy amennyiben a tisztújítás nem nyit tiszta lapot az MSZP-ben, akkor a következő két év is a huzakodás jegyében telhet. Ez annyit tesz, hogy ha az egyik elnökjelölt nem nyer meggyőző fölénnyel, akkor a másik két éven keresztül erőközpontként mozoghat a párton belül, és készülhet a két év múlva esedékes tisztújításra - ahol azt a csapatot választják meg, amelyik ráfordul a választásokra.

Hogy Kunhalmi "mindennel szembeszálló" visszalépése kinek segít, azt bizonyossággal nem lehet megmondani. Azonban akad két tényező, ami azt sejteti, hogy esetleg Tóth esélyeit javítja. Az egyik, hogy az elnökhelyettesi pályázatát Tóth kérésére beadó Ujhelyi István megnevezte, kikkel játszana szívesen egy csapatban, és a "kereten belül" Kunhalmit válaszmányi elnökként jelölte meg. A másik - ahogy arra az Index felhívja a figyelmet -, hogy Kunhalmi korábban beszélt arról, hogy nem a múltba, hátra, hanem előre kell vinni a párt ügyeit, ami nem éppen a Mesterházy-korszak újjáélesztésének támogatására utal. 

Lájkoljon minket a Facebook-on is!