Előző
Következő
új cikk

Kultúra

"Ez a pályázat eldőlt a kiíráskor" - Gazdasági menedzser a kaposvári színház élén

nepszava.hu|2018. jún 14. 11:34
[A+ A-]

A Csiky Gergely Színház egy 2009-es fényképen. Fotó: Németh András Péter

Öt évre az eddigi megbízott direktort, a teátrum korábbi gazdasági igazgatóját, Fülöp Pétert nevezte ki csütörtökön a kaposvári közgyűlés a Csiky Gergely Színház élére.

A kormánypárti és a jobbikos képviselők támogatták Fülöp Péter igazgató pályázatát, az MSZP-s és a DK-s városatya tartózkodott, az LMP-s nemmel voksolt. Felder Frigyes ugyanis úgy vélte, egy színházi direktort a művészeti életből kell választani, s a gazdasági menedzsmentre azért van szükség, hogy megteremtse az elképzelések anyagi feltételeit.

- Igazából ez a pályázat eldőlt a kiíráskor, amikor Szita Károly polgármester meghatározta, kit akar a színház élén látni – mondta a szavazás vitájában Kováts Imre DK-s képviselő, utalva rá, nem véletlen, hogy csak egyetlen pályázó akadt a teátrum vezetésére. – A polgármester azt mondta, olyan igazgató kell, aki az előadások végén lekapcsolja a villanyt: Fülöp Péter ennek a feltételnek megfelel majd.

Pintér Attila szocialista városatya szerint az előző igazgató, a 2016 augusztusában lemondott Rátóti Zoltán alatt a Csiky letért arról az útról, mely a színházat évtizedekig országos hírűvé tette, nem véletlen aggódnak a teátrum jövője miatt a kaposváriak, akik korábban hozzászoktak a magas minőséghez. Fülöp Péter erre úgy reagált, a romantikus nosztalgiázás, hogy régen az egész országból jártak Kaposvárra előadást nézni. Beszélt viszont a terveiről, többek között a társulatépítés fontosságáról.

- Vettünk fel új színészeket, régieket pedig elbocsátottunk, utóbbinak elég nagy visszhangja volt, de lezártuk a témát – jelentette ki, röviden elintézve négy színész – bíróság előtt elmeszelt – jogtalan kirúgását. Megemlítette, a több helyről érkező kritikák, fanyalgások és támadások nem zavarják, sőt, erősítik.

Az öt évre megválasztott, havi 1,1 millió forintos fizetésben részesülő igazgató művészeti vezetőnek Olt Tamást, a Kaposvári Egyetem egykori színészhallgatóját, a Nemzeti Színház művészét kérte fel, aki 2+3 évre szerződik a teátrumhoz.

Vas András

Lájkoljon minket a Facebook-on is!