Előző
Következő
új cikk

Bűnügy-baleset

Halálkamion - Minden vádlott bűnös

nepszava.hu/MTI|2018. jún 14. 13:39, frissítve: 2018. jún 14. 14:03
[A+ A-]

Helyszínelés a teherautónál, amelyben az áldozatok testét megtalálták. Fotó: ROLAND SCHLAGER / APA-PictureDesk / APA

Első fokon 25-25 év fegyházbüntetéssel sújtotta a Kecskeméti Törvényszék csütörtökön azt a négy embercsempészt, aki 71 illegális bevándorló halálát okozta az úgynevezett parndorfi halálkamion ügyében.

Az elsőrendű afgán és a három bolgár vádlottat társtettesként, folytatólagosan elkövetett embercsempészetben és bűnsegédként elkövetett emberölésben találták bűnösnek, ezért bűnszervezet tagjaként valamennyiüket 25 év fegyházra ítélték. Egyikük sem bocsátható feltételesen szabadlábra. A másodrendű vádlottat bűnsegédként elkövetett, életveszélyt okozó testi sértésben is bűnösnek mondták ki.

Az elsőrendű vádlottat véglegesen, a többieket 10-10 évre kiutasították Magyarországról, és vagyonelkobzást is kiszabtak velük szemben (94 millió, 8 millió, 1 millió, illetve 300 ezer forint).

A vádirat 26 vádpontot, 33 esetben történt embercsempészet leírását tartalmazta, amelyek közül a 25. vádpont a parndorfi tragédia. A teljes büntetőpernek 14 vádlottja volt.

MTI Fotó: Ujvári Sándor

MTI Fotók: Ujvári Sándor

2015. augusztus 26-án az osztrák rendőrök egy magyar feliratú furgonra bukkantak az A4-es autópálya mentén Parndorfnál. Az autó rakterében 71 holttestet találtak, a halottak között nyolc nő és négy gyerek volt. Még magyar területen járhattak, amikor mindannyian megfulladtak az emberek szállítására alkalmatlan teherautóban, amelyet az embercsempészek Lajosmizsén vásároltak. Amikor nyilvánvalóvá vált a tragédia, a csempészbanda tagjai hátrahagyva a halottakkal teli kamiont elmenekültek, visszautaztak Magyarországra.

A vádirat szerint a csempészek pontosan tudták, hogy nem jutnak messzire élve az áldozatok, mégsem álltak meg, attól tartva, hogy akkor elesnek az útért remélt 100 ezer eurótól. Az ítélet nem jogerős.     

Lájkoljon minket a Facebook-on is!