Előző
Következő
új cikk

Külföld

Támadásra készülő dzsihadistákat fogtak el Franciaországban

nepszava.hu|2018. jún 14. 16:53
[A+ A-]

Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock

Késeket és az Iszlám Állam propagandaanyagát találták meg Seine-et Marne megyében elfogott gyanúsítottaknál.

Egy 21 és egy 22 éves férfit gyanúsítanak azzal, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezet nevében akartak merényletet elkövetni - közölték csütörtökön francia rendőrségi források.

Az MTI által idézett jelentés szerint a két gyanúsítottat szombaton vették őrizetbe a Párizstól keletre található Seine-et-Marne megyében, s kihallgatásukat követően kedden terrorista bűnszövetkezet gyanújával indított eljárást ellenük a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege. 

Az otthonaikban tartott házkutatások során a titkoszolgálati egységek aztán késeket, robbanószerkezethez gyújtóeszközt és a dzsihadista szervezet propagandáját foglalták le. A merényletterv körvonalai egyelőre homályosak, de az előzetes vizsgálatok szerint a gyanúsítottak homoszexuálisokra akartak támadni.

A két barát nem szerepelt a titkosszolgálatok nyilvántartásában, az elhárítás néhány héttel ezelőtt figyelt fel rájuk, s június elején jelezte az ügyet az ügyészségnek. A gyanúsítottak a leírás alapján elszántak voltak és többször is beszéltek egy merénylettervről. 

Ez volt idén a negyedik hasonló kísérlet, amelyet a francia titkosszolgálatoknak sikerült meghiúsítaniuk. Franciaországban az elmúlt három évben 246-an vesztették életüket iszlamista merényletekben, az országban továbbra is legmagasabb szintű a terrorkészültség. Márciusban Édouard Philippe miniszterelnök a nemzetgyűlésben elmondta, hogy 2015 január óta 51 merénylettervet hiúsítottak meg Franciaországban.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!