Előző
Következő
új cikk

Belföld

Orbán máris elégtételt vesz az Akadémián

Népszava|2018. jún 14. 19:09
[A+ A-]

Fotó: Kállai Márton

Váratlanul, szakmai egyeztetések nélkül magához vonta az innovációs tárca az összes állami intézmény kutatási forrását. Az egyik legnagyobb vesztes az MTA.

– A rosseb egye meg, elért minket is a centralizáció! De miért épp mi maradtunk volna ki ebből!? – dühöngött a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) egy névtelenséget kérő kutatója nem sokkal azután, hogy szembesült az Innovációs és Technológiai Minisztérium csütörtök délutáni, nagy vihart kavart bejelentésével. A tárca „az egységes innovációs és tudománypolitika érdekében” magához vonta az összes állami intézmény kutatásra fordítható pénzét, mintegy 70 milliárd forintot. Ennek elosztásáról ezután a minisztérium dönt. A tárca indoklása szerint így biztosítható, hogy a lehető leghatékonyabban használják fel az érintett intézmények a hazai forrásokat és a legjobb konstrukciókra igényeljenek uniós támogatást. A döntéssel központosították a felsőoktatási intézmények összesen 29,1 milliárd forintos, kutatás-fejlesztésre fordítható összegének elosztását. Az Országos Tudományos Kutatási Alapprogram 12,7 milliárd forintja is közvetlen minisztériumi irányítása alá kerül. És nagy vesztes az MTA is, amelynek 28,1 milliárdos költségvetési támogatása kerül a minisztérium „egységes koordinációjába”.

Az akadémia vezetése tegnap nem kommentálta a döntést, lapunkkal csupán annyit közöltek: rendkívüli elnökségi ülést hívtak össze péntek reggelre. „Az ülésen várhatóan részt vesz Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is.” –írták.

– Hogy mit jelent mindez a gyakorlatban? Eddig az MTA döntötte el, hogy az egyes kutatási központjai közül melyik, mennyi pénzt kaphat. Ezután az MTA felett átnyúl a minisztérium, ott határoznak majd arról, ki, mennyiből gazdálkodhat – magyarázta a döntést a kutató. Szerinte egyébként a döntés csak részben mondható váratlannak:

– Bár vannak kollégák, akik pánikba estek a váratlan bejelentéstől, azt gondolom, hogy a többségünk számára nem volt teljesen meglepő ez a lépés. Láttuk, mi folyik az országban, sejtettük, hogy a központosítás egyszer hozzánk is elér.

– Meggondolatlan támadás a magyar tudományos közösség autonómiája ellen – így értékelte a tárca döntését Lukács András, az Oktatói Hálózat egyik tagja, aki közel két évtizeden át dolgozott akadémiai kutatóintézetben. Míg az MTA esetében egyértelműen elfogadhatatlannak nevezte a döntést, addig a felsőoktatási intézményeket illetően már árnyaltabban fogalmazott. Mint mondta, tudni kell, hogy az úgynevezett kutatási támogatásokat jó részben az egyes intézmények költségvetési lyukainak befoltozására használták eddig. És nem mellékes az sem: eddig is egy minisztériumhoz, a humán tárcához tartoztak ezek a források, csak épp jobbára az egyetemi kancellárok lobbierejétől függött, ki, mennyit kap. Vagyis most annyiban változott a helyzet, hogy az eddigi kijárások helyett Palkovics László dönt majd a forrásokról – tette hozzá Lukács András.

Náray-Szabó Gábor, a kormányhoz közel álló Professzorok Battyhány Köre elnöke - egyben az MTA tagja -, lapunknak azt mondta, türelmet kér, még nem alakították ki az álláspontjukat.

2010 óta időről időre felszínre kerül a dilemma, hogy az egyetemeknél vagy az akadémiai kutatóintézeteknél kell-e koncentrálni az állami kutatási forrásokat. A vitát végül az döntötte el, hogy az egyetemeket a kancellária-rendszer bevezetésével előbb sikerült „fideszesíteni” - fogalmazott lapunk kérdésére egy akadémikus. A lépést nehéz másképp értelmezni, mint az Akadémia önállóságának a rendszerváltás óta példátlan csorbításaként. Úgy tudjuk, az ötlet már az idei költségvetés készítésekor is fölmerült, de az MTA-val sem akkor, sem most nem konzultáltak róla.

Lovász László

Lovász László

Információink szerint az egyeztetést most is letudták volna annyival, hogy egy helyettes államtitkár bejelentette Lovász Lászlónak, az Akadémia elnökének a változást. Miután az MTA teljes elnöksége (beleértve az erős jobboldali elkötelezettségű tagokat is) tiltakozott, egy órát kaptak a tervezet véleményezésére, de elutasító álláspontjukat nem vették figyelembe.

A kormány „egységes tudománypolitikát” akar, ezen azonban forrásaink szerint azt érti, hogy a tudomány egységesen sorakozzon föl a kormánypolitika mögött. Az Orbán-kabinetet kifejezetten irritálta, hogy az MTA a CEU mellé állt – ugyanez volt egyébként az egyik oka Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke minap bejelentett menesztésének is (érdekesség, hogy a hivatal továbbra is önálló költségvetési fejezetként szerepel, vagyis ahol könnyebb érvényesíteni a kormányzati akaratot, mint az eredendően független Akadémiánál, ott a jelek szerint nem olyan fontos az egységes tudománypolitika).

Az MTA pénzügyi kicsontozása az egy évvel ezelőtt felröppent elképzelések szerint az intézethálózat leválasztásának első lépése. A most elvont összeg nagyjából az intézetek kutatói bértömegének felel meg, a kasszakulcs révén a kormánynak a személyzeti és a kutatáspolitikára is közvetlen befolyása lesz. A célja kormányzati megnyilatkozások alapján egy kutatási bázis nélküli tudományos testület, a folyamat iránya pedig éppen ellentétes azzal, amit a kormány a Magyar Művészeti Akadémiával csinál (ahol a forrásokat és az intézményeket is az Orbán-kabinet gründolta MMA-nál koncentrálják): a távlati cél a Széchenyi István által alapított MTA kiüresítése.

A kormány vonja vissza a tervét!
Elindult az MTA államosítása – így reagált az eseményekre Mellár Tamás, a Párbeszéd országgyűlési képviselője. Az LMP közölte, kiáll az MTA, a tudomány és a kutatások függetlensége mellett és követeli, hogy a kormány vonja vissza ezt a tervét. Nem lehet másképp értelmezni azt, hogy az MTA szakmai döntései helyett a jövőben a Palkovics-féle innovációs minisztérium döntene a kutatásokról, nyilvánvalóan politikai alapon. A kormány ezzel az elvonással azokat a független tudósokat bünteti, akik az elmúlt években feketén-fehéren kimutatták, hogy Magyarország rossz irányba tart, gazdasága fenntarthatatlan, társadalma pedig szétszakad.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!