Előző
Következő
új cikk

Külföld

Összefogdosott migránsokkal építtették egy vezető dácsáját

MTI|2010. febr 23. 09:36
[A+ A-]
A The New Times című orosz ellenzéki lap újabb leleplező írást közölt az OMON-ról, a biztonsági erők elit alakulatáról: eszerint az OMON egyik alakulata erőszakkal fogdosott össze migránsokat, s rabokként tartva őket, ingyen építtette velük Mihail Szuhodolszkij belügyminiszter-helyettes dácsáját.
A belügyminisztérium szóvivője a cikkre úgy reagált, hogy az súlyos vádakat tartalmaz, újabb kísérlet az OMON bemocskolására, és nem marad majd jogi következmények nélkül. Február elején a lap a belügyminisztérium moszkvai igazgatóságához tartozó egyik OMON-alakulat tagjaival készült interjút közölt, amelyben a kommandósok elsősorban azt panaszolták fel, hogy vezetőik törvénysértő módon elviselhetetlen munkafeltételeket teremtenek, de szóltak a vezetőik és az alvilág közötti kapcsolatokról is. Később Vjacseszlav Hausztov vezérezredes, az érintett egység parancsnoka bejelentette, hogy a cikkben idézett 10 OMON-os mindegyike nyilatkozatot írt alá arról, hogy nem vett részt az interjúban és nem támasztja alá az abban felhozott állításokat. Hausztov azt is közölte, hogy az OMON bírósági úton jár el a cikk ügyében. A lap illetékesei azonban azt mondták: nem félnek, mert bizonyítékokkal rendelkeznek.

Az utóbbi időben egyre nő Oroszországban az elégedetlenség a rendőrök által elkövetett, többé-kevésbé tudott és megszokott visszaélések és korrupciós ügyek, valamint az utóbbi hónapokban különösen elszaporodott bűntettek miatt. Immár a rendőrök is egyre hangosabb zúgolódnak. A sort november közepén Alekszej Dimovszkij novorosszijszki őrnagy kezdte, aki az interneten beszámolt a városa rendvédelmi szerveit átható korrupcióról. Példáját az ország minden tájáról egyre többen követik. A főnökök, akiknek a zsebébe befolyik a vesztegetési és védelmi pénzek java, keményen védekeznek, elsősorban a zúgolódók elleni támadás útján. Dimovszkijt például elbocsátották, vizsgálati fogságban van, mert évtizedes pályafutása során állítólag elsikkasztott mintegy 180 ezer forintnyi összeget, és a hírek szerint hamarosan pszichiátriai kivizsgálásra utalják.

Dmitrij Medvegyev február 19-án igen jelentős személyi változtatásokat hajtott végre a belügyminisztériumban és a rendőrségnél: két miniszter-helyettest és nyolc regionális rendőri vezetőt leváltott, az új miniszter-helyetteseket az elnöki adminisztrációból nevezte ki, s az egész főhatóság, valamint a tarthatatlanná vált rendőrség átfogó reformját jelentette be azzal, hogy azt személyesen felügyeli majd.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!