Előző
Következő
új cikk

Tudomány

Viszket, ég és kínoz? Van megoldás!

nepszava.hu|2010. ápr 17. 14:34
[A+ A-]
Kezdődik az allergia szezon. Fölösleges a pollennaptárra nézni, hiszen sokan - szó szerint - a saját bőrükön érezhetik az allergia szezon kezdetét. A hosszú, hideg tél miatt számos növény szinte egyszerre virágzik.
Az ÁNTSZ szerkesztőségünknek adott tájékoztatása szerint, idén a hosszú tél következtében viszonylag későn - március elején - indult el a tavaszi pollenszezon, egy hónappal később, mint előző évben. Az Aerobiológiai Hálózat legfrissebb felmérései szerien a legkorábban virágzó fák (mogyoró, éger) pollenszórása már lecsengett, innentől több fa virágzik egyszerre (ciprus- és tiszafafélék, kőris, nyár, nyír, juhar, gyertyán) ami az egész év legmagasabb pollenterhelésű időszakát eredményezi március végén és áprilisban.

Tavaly ez az időszak április közepére esett - idén a mostani hideg, esős időjárás következtében már túl vagyunk rajta. Az erősen allergén fák közül még a fűz, a tölgy és a platán virágzási csúcsa van még hátra - április végére pedig várhatóan véget ér a tavaszi pollenszezon. Ez azonban még nem jelent könnyebbséget az allergiások számára - ekkor indul el ugyanis a pázsitfűfélék virágzásával a kora nyári pollenszezon. Az elmúlt napok csapadékos időjárása bár fokozta a fák, cserjék virágzását, mégis a levegő pollentelítettsége országszerte enyhe vagy közepes.

Szénanátha, szemgyulladás, viszkető bőr. Ezeket a kellemetlen tüneteket nem kell bemutatni annak, aki allergiával küzd. Az allergia az egyik leggyakoribb krónikus betegség Európában. Az Európai Unió adatai szerint a tagországokban élők csaknem 35 százalékát, vagyis majd 120 millió embert érint e kór. Magyarországon több mint hárommillió allergiás van. Minden évben 150-200 ezer új beteget regisztrálnak, vagyis tíz, tizenöt év múlva megduplázódhat az allergiások száma.

A legnagyobb allergiás betegcsoportba az úgynevezett allergiás "náthások" tartoznak. Számuk évek óta 10-15 százalékos növekedést mutat. Az allergia hatalmas térnyerése szoros összefüggésben van az iparosodással. Ezt bizonyítják azok az afrikai felmérések, melyek során kiderült, hogy ahol még 20-30 esztendeje az allergiás megbetegedések a lakosság 1-2 százalékát érintették, ott ez a szám - az iparosodás nyomán - az európai értékeket közelítette meg.

Dr. Nékám Kristóf a Magyar Allergológiai Társaság elnökhelyettese javasolja, hogy az allergiásoknak minél hamarabb keressék fel az orvost. Az elővigyázatosság azért szükséges, mert sok esetben az egyszerű légúti allergiából asztma alakulhat ki,- állítja a professzor.

Egyre többen keresik az allergia elleni szereket - lapozzon!

Cikkünk a következő oldalon folytatódik!

1 2

Lájkoljon minket a Facebook-on is!