Előző
Következő
új cikk

Tudomány

Viszket, ég és kínoz? Van megoldás!

nepszava.hu|2010. ápr 17. 14:34
[A+ A-]

Az allergiásoknak tanácsos akár egy héttel a számukra veszélyes pollen várható megjelenése előtt megkezdeni a felkészülést, ebben segítheti őket például a gyógyszerészi gondozás is. Azoknak, akiknél már a korábbi években is súlyosabb tünetek jelentkeztek, érdemes orvoshoz fordulniuk, hogy időben elkezdhessék a megfelelő terápiát. Egy allergiavizsgálatra legalább tíz napot kell várni, de akinek kínzó tünetei vannak, azt hamarabb is fogadják - mondta el lapunknak Nékám Kristóf immunológus professzor.

A gyógyszerészek is azt tapasztalják, hogy kezdődik a szezon. Egyre többen keresik az antihisztaminokat vagyis az allergia elleni szereket. Ám a betegeknek egyre többet kell fizetniük a patikaszerekért, mert az elmúlt években folyamatosan csökkentették a készítmények támogatását. Az orrspray-k, szemcseppek és gyógyszerek mellett azonban más megoldásokkal is próbálkozhatunk a kritikus időszakban. A tünetek gyógyszeres kezelése mellett létezik az úgynevezett allergiaspecifikus immunterápia, az egyetlen oki terápiás forma, ami megelőzésképpen alkalmazva később kioltja az allergének hatását, illetve meggyógyítja a pácienseket.

Ezt a gyógymódot ugyanakkor nem támogatja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, bár a Magyar Allergológiai Társaság és az allergológiai szakmai kollégium szeretne megállapodni erről a szervezettel. A terápiát most csak azok tudják igénybe venni, akik kifizetik annak teljes árát. A gyógymód alkalmazásának éves költsége körülbelül 80 ezer forint, és legalább három esztendőn át kell folytatni, igaz, ennyi idő után a betegek 78 százaléka meggyógyul, vagy legalábbis jelentősen javul az állapota.

Az allergiára való hajlamot orvosi szakszóval atópiának nevezik, de ettől eltekintve még számos más külső, esetleg lelki okra is visszavezethető a tünetek megjelenése, vagy esetleg súlyosbodása. A szakember szerint általánosságban is beszélhetünk arról, hogy mi váltja ki az allergiát, de egy konkrét beteg esetében a variációk száma szinte végtelen. Dr. Nékám Kristóf allergológus, immunológus elmondta: örökletes tényezők, konkrét allergének, mint virágporok, atkák, macskaszőr, penészgomba, tejfehérjék, további környezeti hatások, például a környezetszennyezés, de az illető életvitele, táplálkozása, dohányzása, mozgásszegénysége, sőt, sokszor a lelki tényezők is befolyásolják, hogy valakinél kialakul-e allergia.
1 2

Lájkoljon minket a Facebook-on is!