Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Élet és halál rímei, a díszvendég az izraeli Amos Oz

Népszava|2010. ápr 22. 06:30
[A+ A-]
A XVII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a könyves világ jegyzett, rangos eseménye. Ma kezdődik Budán, a Millenáris parkban és vasárnap estig tart. A meghívott írók és kiállítók a világ huszonöt országából érkeznek. Az idei Könyvfesztivál díszvendég-országa Izrael, s a héber nyelven alkotó világhírű izraeli író, Amos Oz, akinek Élet és halál rímei című új kötete épp a fesztivál idején jelenik meg magyarul.
Mai programok
15 óra, Teátrum - a könyvfesztivál ünnepélyes megnyitója és Keren Hanan izraeli zongoraművésznő koncertje.
16.30, Teátrum - Pódiumbeszélgetés Amos Oz íróval
17.30-18.00 , Teátrum - a Budapest Nagydíj átadása Amos Oznak, Konrád György laudációt mond
Tizenhét éve, hogy az UNESCO és az International Publishers Association közös kezdeményezését az akkori magyar kormány elfogadta, s azóta április 23-át, a Könyv és a Szerzői Jog Világnapját Magyarország is megünnepli. Az első Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált Göncz Árpád köztársasági elnök nyitotta meg könyvvel és virággal, idén pedig dr. Paczolay Péter, a Magyar Alkotmánybíróság elnöke teszi ugyanezt. A megnyitón Aliza Bin-Noun, Izrael budapesti nagykövet asszonya is jelen lesz.

Az első Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált a Budapest Kongresszusi Központban tartották, és már akkor 20 ország 400 kiadója képviseltette magát. A könyvfesztivál Budapest Nagydíját a főpolgármester, Demszky Gábor alapította 1995-ben, s az első nagydíjat egy osztrák költő, Ernst Jandl kapta, idén pedig Amos Oz veheti át a Millenáris Teátrumában.

A holnapi, a pénteki programokból
15 óra és 17.30- az izraeli Fortissimo Együttes koncertje
18 óra, 17-es stand - Amos Oz dedikál
19 óra - az izraeli Adler Trio koncertje
20 óra - ünnepi koncert a 60 éves Gryllus Dániel születésnapja alkalmából (Fellép a többi között Palya Bea, Sebestyén Márta, Sebő Ferenc, Szalóky Ági és a Kaláka együttes)
A XVII. könyvfesztiválra 25 országból érkeznek az írók, és a díszvendég, Izrael mellett először állít ki arab ország: Szaúd-Arábia. Ugyanígy először időzhet a magyar közönség brazil, vietnami, vagy osztrák könyvkiadó standjánál. A gazdasági válság miatt - a vásár történetében először- nem lesz német nemzeti stand, ugyanis a Frankfurti Könyvvásár Igazgatósága ebben az évben nem kapott támogatást a német Külügyminisztériumtól. Attól még német kiadók és könyvkereskedők jelen lesznek.

A könyvfesztiválra az Európai Unióból 17 elsőkönyves szerző érkezik. Az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja tíz éve létezik, az ötlet a Budapesti Francia Intézeté volt. Az Európai Elsőkönyvesek Pécsett, 2010 Európa Kulturális Fővárosában is találkoznak. A francia, portugál, spanyol, olasz, holland, svájci, osztrák, dán, észt, lengyel, cseh, szlovák, szlovén, horvát, román és bolgár elsőkönyves prózaírók között magyar is lesz. Horváth Viktor, akinek történelmi regénye, a Török tükör a tavalyi könyvhét egyik nagy sikere volt. Újabb regényéből, a Mesél a kert-ből a múlt heti Élet és Irodalomban olvashatnak részletet.

A könyvfesztiválon a fővendég Izrael, mely koncertekkel (Fortissimo Együttes, Adler Trio) és fotókiállításokkal (Jeruzsálem, Változások) is bemutatkozik. A XVII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál legjelentősebb eseménye Amos Oz izraeli író Magyarországra érkezése. Ma délután fél ötkor a Millenáris Teátrumában Váradi Júlia beszélget vele. Fél hatkor ugyanitt Konrád György mondja el laudációját, mely után Demszky Gábor főpolgármester Amos Oznak átadja a fesztivál Budapest Nagydíját.

A könyvfesztiválra, melyet általában ötven-hatvan ezren látogatnak, több mint 200 új könyv jelenik meg. Magyarország legnagyobb könyvesboltjában 40-50 ezer mű közül lehet majd válogatni, az újdonságot egy-egy sárga könyvjelző mutatja. A könyvfesztivál szakmai fórum is. Szakmai fórumokon értékelik a könyvkiadás és könyvkereskedelem helyzetét, a válság következményeit.

A fesztivál egyik legkisebb standjánál a látogatók E-könyv olvasót foghatnak a kezükbe: lapos, meglehetősen kicsi, belefér egy felnőtt tenyérbe, de nagy valószínűséggel csak ősszel lehet megvásárolni. Németországban az ára 300 euró.
A könyvfesztivál belakja a Millenárist. A belépőjegy 600 forint, ami levásárolható. A gyermekirodalomnak egy egész épületet biztosítanak, itt, a Fogadóban tartják a vetélkedőket, a kézműves műhelyeket, a játszóházakat. A könyvfesztiválra kitelepül a közszolgálati Magyar Rádió.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!