Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Születésnapi Carmen a győri mesternek

MTI|2010. máj 31. 12:35
[A+ A-]
A Győri balett Carmen című tánckompozíciójával köszönti 65. születésnapja alkalmából Robert North Németországban alkotó amerikai koreográfust; a több napos ünnepségre hétfő utaztak el a győri táncosok.
A győri együttes két alkalommal lép színre a Carmennel Mönchengladbachban, ahol társulatával North jelenleg dolgozik. A táncjátékot, amelyet a jubileumra felújítottak, több mint másfél évtizeddel ezelőtt a társulat számára készítette a koreográfus - mondta Kiss János balettigazgató az indulás előtt az MTI-nek. North Carmenjét a győri világpremier után Skóciában is színre vitték.

A kompozíciót, amelyet eredetileg 1997-ben mutatott be a győri együttes, meghökkentőnek találhatja a klasszikus operát jól ismerő közönség. A balett ugyanis szakít a közismert Bizet-zenével: Robert North szerzőtársul Christopher Bensteadet kérte fel a kísérőzene megkomponálására. A zenemű férfi szólóját maga a komponista énekli, a női szólót pedig Sebestyén Márta előadásában hallhatja a közönség.

A győri együttesnek nem ez volt az egyetlen közös munkája az amerikai és az európai táncélet meghatározó személyiségével, aki az utóbbi két évtizedben szinte házi szerző lett Győrött. Kiss János hangsúlyozta: a társulat büszke erre az együttműködésre, amelynek jóvoltából több North-koreográfiát, köztük a Trójai játékokat, A halál és a lánykát, és az Entre Dos Aguas című kompozíciót is láthatta a Rába-parti város közönsége.

Robert North az Egyesült Államokban született, iskoláit Angliában végezte. Táncolt egyebek között az amerikai Martha Graham Company társulatában, a londoni Kortárs Táncszínházban, modern táncot tanított az angol Királyi Balettintézetben. 1981-ben a Rambert Balett művészeti igazgatójává nevezték ki, tíz évvel később a svédországi Göteborgi Balett művészeti igazgatójává választották, majd ugyancsak művészeti igazgatóként dolgozott a Skót Balett társulatánál.

Összességében nyolcvannál is több balettet koreografált, és mintegy száz különböző társulattal dolgozott a világ minden táján. A mönchengladbachi művészi munka mellett a müncheni Zene- és Színházművészeti Főiskola Balett Akadémiájának igazgatói tisztségét is ellátja.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!