Előző
Következő
új cikk

Belföld

Fidesz kampánynyitó - Orbán elszántságot lát, nem délibáboktól ködös optimizmust

nepszava.hu|2010. szept 10. 17:04
[A+ A-]
Ma délután három órától tartotta választási kampánynyitó nagygyűlését a Fidesz Budapesten, a SYMA csarnokban; a rendezvényen beszédet mondott Orbán Viktor. Előtte felszólalt Kósa Lajos és Tarlós István is. "Ha körülnézek, leginkább elszántságot látok az emberek szemében, nem délibáboktól ködös optimizmust, inkább józan derűlátást", elszántságot - jelentette ki Orbán Viktor.
A választások tétje Orbán szerint

Orbán Viktor szerint az önkormányzati választás tétje, hogy az elmúlt hetekben megteremtett alapokra emeljék és állítsák talpra Magyarországot. Míg egy évvel korábban nyomasztó letargia volt az országban, addig most ha körülnéz, elszántságot lát. "Ha körülnézek, leginkább elszántságot látok az emberek szemében, nem délibáboktól ködös optimizmust, inkább józan derűlátást", elszántságot - mondta.

Magyarország elszánt ország, mert hosszú idő után közös sikerélményeket élünk át - fogalmazott hozzátéve, hogy büszkének kell lenni arra, hogy a Fidesz volt az egyetlen politikai közösség, amelyik mindig bízott a sikerben.

Nagy erőpróbát kell teljesíteni 23 nap múlva, ezért eresszük ki a fáradt levegőt és vegyünk újra egy nagyot - mondta. A siker nem jön el magától - tette hozzá.

Orbán Viktor felhívta a figyelmet arra, hogy a korábbi eredmények és a felmérések eredményei nem szabad, hogy bárkit is elkényelmesítsenek. Ezt a következő 23 napra szerinte el kell felejteni. Úgy vélekedett, hogy az áprilisi választásokon létrejött kétharmados forradalom megdöntötte az előző rendszert, s szerinte az elkövetkező időszakban a száz nap alatt elért eredményeket kell tovább vinni.

Meg kell fogalmazni, hogy miért kell újra elmenni szavazni - mondta. Példátlan erőfeszítést igénylő feladat lesz szerinte az önkormányzati választás, ami senkinek sem sikerülhet egyedül. Itt az ideje, hogy magyarok újra összekapaszkodjunk, s talpra állítsuk a hazánkat - mondta.

Véghez visszük a változást vagy elengedjük? Hagyjuk, hogy bárki és bármi akadályokat gurítson elénk? - kérdezte.

Orbán Viktor szerint ezt az országot eddig a cinizmus és az irigység tartotta össze, most ezen változtatni lehetne. A szerepekről szólva elmondta, hogy tudják, hogy nekik kell elől menni, de azt is tudják mi dolguk.

Ha elfáradtatok, akkor gondoljatok a jövőre. Tűzön vízen át kell vinni a változásokat, minden erőnket össze kell adnunk. Három kemény hét, viszont évtizedek múlhatnak rajta - fogalmazott.

Az igen kevés konkrétumot tartalmazó, inkább biztatni próbáló beszédben csak néhány szó esett a vállalásokról: erős gazdaságot, munkahelyeket, rendet és biztonságot ígért a miniszterelnök, aki szerint ezt csak a Fidesz képes megvalósítani.

Tarlós: Budapestnek irányt kell váltania!

Tarlós István szerint nem folytatódhat Budapesten az, ami az elmúlt években zajlott, irányt kell váltani. Rendre és olyan vezetésre van szükség, amely vállalja a politikai felelősséget - mondta a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje a vezető kormánypárt pénteki kampánynyitóján, és leszögezte: a Fidesz hisz a sikerben, van programja.

Kijelentette: Budapestnek nem világvárossá, hanem a régió versenyképes központjává kell válnia; Budapestnek rendre és reményre van szüksége, a káosz nem sokszínűség, az anarchia nem liberalizmus, a szervezetlenség nem szabadság, hanem annak hamis illúziója.

Hozzátetette: a fővárosban vissza kell szorítani a csalásokat, a korrupciót, működési-pénzügyi stabilitást kell biztosítani, meg kell teremteni a fenntartható közlekedési és az átlátható intézményi rendszert. Tarlós István úgy vélekedett, hogy ezek mellett Budapesten új energiastratégiára, a zöld területek eredményes védelmére, elérhető, emberközpontú egészségügyre, az oktatásban egységes követelményrendszerre, pedagógus-életpályamodellre, illetve a cigánykérdés értelmes és életszerű kezelésére, biztonságra, társadalmi összefogásra van szükség.

Kósa: természetes, hogy vita robbant ki a nyolcpontos javaslatcsomagról

Teljesen természetesnek tartja Kósa Lajos, hogy a lakáshitelesek megsegítésével kapcsolatos nyolcpontos fideszes javaslatcsomag bejelentése után vita robbant ki, hiszen a bankszövetség vezetőjét a bankárok választják, helyes, hogy ha ő a bankárok érdekeit képviseli.

A Fidesz ügyvezető alelnöke pénteken pártja kampánynyitó nagygyűlésén azt mondta: az, hogy a bankszövetség nem örül a javaslatnak, "teljesen rendjén való", "a bankárszövetség vezetőjét a bankárok választják, helyes, hogy ha az ő érdekeit képviseli".

Az viszont szokatlan - folytatta -, hogy a szocialisták is "magukévá tették" a bankszövetség álláspontját, legalábbis úgy tűnik, "nem jutott még el az a felismerés tudatukig, hogy a bankárkormány után az ország nem azt várja, hogy most akkor alakuljanak át bankárellenzékké".

Közölte, leülnek az érintettekkel tárgyalni, így a lakáshitelesek és a bankárok képviselőivel is.

Erdei Tamás, a Magyar Bankszövetség elnöke pénteken közölte: szerinte elfogadhatatlanok és több ponton az alkotmány szempontjából aggályosak is azok a javaslatok, amelyeket Rogán Antal és Kósa Lajos fideszes képviselők dolgoztak ki a devizában eladósodott lakáshitelesek megsegítésére.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!