Előző
Következő
új cikk

Külföld

Bevették Nizzát az orosz újgazdagok

Népszava|2010. szept 14. 05:46
[A+ A-]
Valaha Nizza hat kilométeres híres sétányán, a Promenade des Anglais-on Anton Csehov, Ernest Hemingway, Marlene Dietrich, Salvador Dali, sőt Viktória királynő gyönyörködött a Francia Riviéra páratlan szépségében. Manapság inkább a sztárok és egyre inkább az üzletemberek népesítik be a Földközi-tengernek ezt a káprázatos partszakaszát. Közülük is egyre gyakrabban az orosz újgazdagok.
Oroszországra sokáig csak az a négyméteres csillár emlékeztette a turistákat, amely a Hotel Negresco impozáns épületében található. II. Miklós cár kettőt is rendelt belőle, az egyik a Kreml dísze lett, a másikat azonban végül itt hagyta. Mostanában azonban nem ez számít az igazi orosz szenzációnak, sokkal inkább Roman Abramovicsnak a nizzai kikötőben gyakorta lehorgonyzó hatalmas jachtja. A milliárdos orosz üzletember, aki idén is felkerült a Forbes Magazin leggazdagabb emberekről készített listájára, minden évben felkeresi a Marseille és Genova között fekvő paradicsomot. Vett is itt magának egy villát, ami már csak azért sem okozhatott nagyobb gondot neki, mivel az Evraz Group főrészvényese, a londoni Chelsea labdarugó-csapat tulajdonosa több mint 11 milliárd dollár vagyont tudhat magáénak. Még az után is, hogy elvált feleségének hatalmas összegeket kellett kifizetnie. Jachtja, villája éppen úgy státuszszimbólum, mint megannyi más dolog, amely éles vetélkedésre készteti Oroszország új urait. E vetélkedés néha már paródiába torkollik.

Arab sejkekkel vetélkednek
Az orosz újgazdagokkal az arab sejkek sikerrel veszik fel a versenyt. Emlékezetes, bár korántsem egyedülálló eseményként tartják számon azt az esetet, amikor a Promenade des Anglais sétányon egy öt autóbuszból álló konvoj állt meg az egyik szálloda előtt. Az egyikből az arab sejkek szálltak ki feleségeikkel és gyermekeikkel, a többi négyből a csomagjaikat rakták ki. A fejenkénti ötven cipő és több száz kitüntetés csak töredéke volt a magukkal hozott tárgyaknak. Nem kis fejtörést okozott a szállodának, hogy mindegyiket elhelyezzék.
Mihail Prohorov, a legnagyobb orosz aranykitermelő 13 és fél milliárdos vagyonával, annyira nem akart lemaradni nizzai vetélytársai mögött, hogy meg akarta venni a világ egyik legdrágább villáját, a Villa Leopolda-t, amelynek árát 600 millió dollárra becsülték. Az üzlet azonban végül mégsem jött össze, Prohorov 40 millió dollár előlegét elvesztette.

Az Argumenti i Fakti népszerű moszkvai hetilap beszámolójából tudhatjuk, hogy Nizzában az orosz hírességek pazar fogadásaikkal, káprázatos estéikkel hívják fel magukra a figyelmet. Nem sajnálják a pénzt, ha arról van szó, hogy meglepjék magukat és a világot. Az amerikai vígjátékok népszerű hőse, Eddie Murphy csak egyike azoknak, akiket az orosz oligarchák idecsábítottak saját szórakoztatásukra. Természetesen nem ingyen. Elképzelhető mennyit kellett fizetni azért, hogy Murphy orosz dallal szerepeljen. Méghozzá részegen.

Az Oscar-díjas Angelina Jolie példáját követve Natalja Vetlickaja orosz énekesnő szintén úgy döntött, hogy a nizzai Santa Maria kórházban szüli meg gyermekét. Már korábban beköltözött, s a kórház ablakából gyönyörködött a tengerben. Másfél hónapig. Bár a sajtót az ő jelenléte kevésbé foglalkoztatta, az orvosok azonban a hálapénz nagyságától kellőképpen meghatódtak.
Egy másik orosz énekes, Valerij Leontyev annak köszönhette Nizzában töltött szép napjait, hogy egy orosz család meghívta a villájába, abból az alkalomból, hogy lányuk született. Mint mondták, a menyasszony százéves nagymamája ragaszkodott ahhoz, hogy koncertet adjon a tiszteletükre. A koncert jól sikerülhetett, mert miután Leontyev Moszkvába hazatért, egy Mercedes várta, amelyet a nagymama emlékül ajándékozott neki.

Alla Pugacsova, híres orosz énekesnő legutóbb születésnapi ajándékba kapott egy nizzai utazást volt szeretőjétől. S, hogy milyen értékek forognak itt az oroszok körül, azt jól érzékelteti a népszerű orosz énekes Filip Kirkorov esete. A repülőtéren elvesztett csomagjának értékét egymillió dollárra becsülték. Még jó, hogy végül megkerült...

Lájkoljon minket a Facebook-on is!