Előző
Következő
új cikk

Belföld

Vasárnapig eltakarítják a vörösiszapot Devecserben

MTI|2010. okt 21. 09:20
[A+ A-]
Vasárnapig el kell takarítani Devecser utcáiról és udvarairól a vörösiszapot, a kármentesítésben katonák és önkéntesek segítik a katasztrófavédőket - hangzott el a Veszprém megyei kisváros polgármesteri hivatala előtt csütörtök reggel tartott eligazításon.
Devecser vörösiszappal elöntött részein mindenütt munkagépek dolgoznak. A kastélykertből három markolóval pakolják teherautókra az ajkai zagytározóból majd három hete kiömlött veszélyes anyagot, amely a település 21 utcájában csaknem háromszáz házat tett átmenetileg, vagy véglegesen lakhatatlanná - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.

A szennyezett utcák házai elől elbontották a kerítéseket, az udvarokat gipsszel felszórták, de még mindig vannak olyan utcák, ahol nem lehet közlekedni. A kisváros mélyebben fekvő területeinek egyes részein még méteres magasságban áll a vörösiszap.

A lezárt utcák kereszteződéseiben és a Devecserbe vezető utakon kora reggel rendőrök ellenőrizték az autósokat, az arra haladókat.

Azt még mindig nem tudni, hogy hány házat kell lebontani a katasztrófa miatt. Tart a kárfelmérés, az adatok egyeztetése, de a megsérült 293 ház fele is megsemmisítésére várhat - mondta Toldi Tamás polgármester.

A csütörtök reggeli kármentesítési munkálatok előtt tartott eligazításon elhangzott, hogy a vörösiszap eltakarításával vasárnapra végezni kell, s ehhez a környező településekről több tucatnyi önkéntes, valamint száz katona érkezik segítségül.

A nap folyamán a katasztrófa sújtotta térségbe érkezik a honvédelmi miniszter és a kormányszóvivő, Devecserben és Kolontáron tájékozódnak a kármentesítési munkákról. Hende Csaba Meggyeserdőpusztán átadja a honvédelmi tárca által felújított, az iszapkárosultaknak kiutalt lakásokat, majd Nagy Annával megtekinti a kolontári Torna-patakon katonák közreműködésével épülő híd munkálatait.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!